Не е ли любопитно (или дори съмнително), че винаги, когато

...
Не е ли любопитно (или дори съмнително), че винаги, когато
Коментари Харесай

Ледовете в Хималаите се топят с двойно по-бързо отпреди

Не е ли любопитно (или даже съмнително), че постоянно, когато приказваме за размразяване на ледници, става дума за Гренландия, Антарктика, полюсите, Алпите, само че в никакъв случай за Хималаите - най-голямата планинска верига на планетата.

Това се дължи на обстоятелството, че, заради една или друга причина, множеството сателитни изображения на Хималаите до неотдавна са били съхранявани като секретна информация от Съединени американски щати. Не знаем за какво, само че и все още не желаеме да задълбаваме в това.

По-важното все още е, че, с помощта на неотдавна декласифицирани документи и фотоси, учените са съумели да основат модел на топенето на ледниците в Хималаите, който разкрива притеснителни обстоятелства за положението на ледовете там.
 Снимка 430200

Научните данни сочат, че сред 1975 година и 2000 година високопланинските ледници са губели към 22 сантиметра от дебелината си всяка година.

От 2000 година насам обаче, скоростта на размразяване се е нараснала съвсем двойно и към днешна дата загубите се равняват на към 43 сантиметра годишно.

Някои от ледниците на по-ниска височина губят до пет метра от дебелината си всяка година, а снеговалежите надалеч не са задоволителни, с цел да компенсират спадовете, написа The Guardian.
 Снимка 430199

Учените от Колумбийския университет в Съединени американски щати настояват, че световното стопляне е главната причина за ускорението.

Те предизвестяват, че топенето заплашва живота на над 1 милиард души, които разчитат на сладката вода от ледниците като главен източник на питейна вода.
 Могат ли да се завърнат епидемиите (заради топенето на безконечните ледове)
Могат ли да се завърнат огромните епидемии

Спящи бактерии и вируси
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР