Не е лесно да си сперматозоид. В семенната течност на

...
Не е лесно да си сперматозоид. В семенната течност на
Коментари Харесай

Женската репродуктивна система е като бягане с препятствия за сперматозоидите

Не е елементарно да си сперматозоид. В семенната течност на индивида откриваме сред 60 и 100 млн. сперматозоиди. Яйцеклетката обаче е единствено една. За да отсее слабите, женската репродуктивна система прилича поле, осеяно с трудности и клопки. В края на краищата спечелилият може да е единствено един.

Учени от университета Корнел в Ню Йорк описаха в детайли пътя на сперматозоидите през женската репродуктивна система. Те откриват поредност от микроканали и тесни пространства, които са основани с една-едничка цел – да окуражават съревнованието сред сперматозоидите. Така само най-сръчните ще съумеят да доближат до яйцеклетката.

Тези структури в каналите „ извършват ролята на самобитни врати. През тях могат да преминат единствено тези сперматозоиди, които се движат задоволително бързо. Останалите се натрупват под структурите “, пишат създателите на проучването.

Учените употребяват компютърни симулации и сперматозоиди на бик (те имат сходно напредване с човешките), с цел да следят по какъв начин тъкмо тези полови кафези минават от шийката на матката в яйцеклетката.

На базата на наблюденията си създават конструкция, сходна с тесните канали на репродуктивния тракт. Накрая наблюдават деликатно придвижването на сперматозоидите. Изследователите виждат, че по-бавните полови кафези се натрупват наоколо до „ портите “, не могат да промушат през по-тесните канали и най-после обкръжаващият ги поток ги опустошава. По-бързите сперматозоиди обаче минават през тези мънички отвори с лекост.

Бавната пъргавина на сперматозоидите несъмнено усложнява оплождането. На този стадий обаче не съществуват доказателства, че по-бързо плуващите полови кафези дават каквото и да било генетично предимство по отношение на по-бавните си „ събратя “.

Откритията на учените биха могли да се употребяват за разработка на лекувания, които да оказват помощ на по-бавните плувци – да вземем за пример като бъдат инжектирани по-напред в женския репродуктивен тракт.

Източник: Science Advances

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР