Не е лесно да си богат. Но още по-трудно е

...
Не е лесно да си богат. Но още по-трудно е
Коментари Харесай

5 неща, от които хората се отказват, за да забогатеят

Не е елементарно да си богат. Но още по-трудно е да станеш подобен.

Докато някои хора наследяват голямо благосъстояние или печелят от лотарията, голям брой други би трябвало да създадат жертви, с цел да стигнат до такава степен.

Застрахователната компания Principal организира изследване измежду 2 400 души в Съединени американски щати и ги попита от какво се отхвърлят по пътя към благосъстоянието. Респондентите са подбрани по количеството средства, които имат в пенсионните фондове - определени са тези, които съвсем са достигнали максимума, който програмата 401(k) предлага, т.е. са спестявали сред 18 и 24 000 $ годишно.

Най-голям брой хора са се отказали от това да карат нова кола и са запазили остарялата си - въпреки да могат да си разрешат друга с повече екстри. Това са създали 47% от запитаните.

45% пък са избрали да живеят в дребен дом, а 42% - да лимитират броя на пътуванията си. Всеки четвърти пък е приел работа с доста стрес и натоварване, с цел да реализира задачата, а 27% работят толкоз доста, че съвсем не им остава време за фамилията или обществен живот.

Така да вземем за пример консултантът Ийв Дойл, който на 55 година към този момент е пенсионер поради навиците си да пести, споделя, че в никакъв случай не си е купувал скъпи коли. И е карал остаряла Honda 14 години. Със брачната половинка му живеят в дребен дом - освен им оказва помощ да пестят, само че и нямат толкоз работа по поддръжка на къща и огромен двор.

Някои доближават и до крайности - 27-годишния Джейкъб Лъмби и брачната половинка му пестят 80% от месечния си приход. Той споделя, че в миналото даже е живял в каравана, с цел да пести пари.

Добър съвет е въпреки всичко да не гледаме да пестим от безусловно всичко и да си разрешаваме разноски за нещата, които в действителност обичаме. Но да ограничим разноските за други. Така да вземем за пример, в случай че пътуванията са нашата пристрастеност, не е проблем да харчим за тях, само че е хубаво да се ограничим откъм скъпи коли или къщи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР