Не е лесно да се отърсиш от провала и да

...
Не е лесно да се отърсиш от провала и да
Коментари Харесай

Човекът, загубил най-много пари в историята, днес е най-богатият в Япония

Не е елементарно да се отърсиш от неуспеха и да още веднъж да се издигнеш в кариерата. Но японецът Масайоши Сон може да дава уроци по това умеене.

Сон е създател на конгломерата SoftBank и със своите 25 милиарда $ е най-богатият човек в Япония. Той е обаче и индивидът, който е изгубил най-вече пари в историята.

Масайоши Сон в действителност е от корейски генезис, само че родителите му емигрират в Япония, когато той е дете. От ранна възраст демонстрира забележителни качества. Заминава да учи в Съединени американски щати, където приключва гимназия (взима цяла година за три седмици, като държи изпити) и след това " Икономика " и " Компютърни науки " в Калифорнийския университет.

Връща се в Япония и основава SoftBank, когато е едвам на 24 година В рамките на година компанията стартира да основава и продава компютърни стратегии. Масайоши непрекъснато я развива в разнообразни направления и за към десетилетие съумява да я трансформира в телекомуникационна империя. През 1995 година я прави обществена и за една нощ става милиардер. Междувременно прави солидни вложения в колоси като Yahoo! и Alibaba.

Настъпва XXI век. В началото на 2000 година дотком балонът оказва помощ на Масайощи да стихне върха на благосъстоянието си - 76 милиарда $. Балонът обаче се пука. И за нула време положението на Сон пада до 1,1 милиарда $, което е най-голямата загуба в история.

Разбира се, той продължава да бъде милиардер и не можем да го съжаляваме прекалено много. Но е заслужен за удивление фактът, че той съумява да изправи компанията си на крайници. С времето SoftBank се възвръща, като през днешния ден е третата най-голяма интернет компания в Япония.

Масайоши Сон се радва на благосъстоянието си със брачната половинка и двете си дъщери. Той има имение за 50 млн. $ край Токио. Говори се, че когато Бил Гейтс го посетил, останал безгласен пред лукса и нововъведенията в него.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР