Не е лесно да планираш бъдещето в регион като Балканите,

...
Не е лесно да планираш бъдещето в регион като Балканите,
Коментари Харесай

АП: България-последната пречка пред кандидатурата на Северна Македония за ЕС

Не е елементарно да планираш бъдещето в район като Балканите, където историята постоянно хвърля сянка върху сегашното, написа Асошиейтед прес под заглавие "България е последната спънка пред кандидатурата на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз ".

Агенцията напомня, че на една от най-младите страни в Европа - Северна Македония, й бяха нужни години, с цел да позволи различията с Гърция, които пречеха на присъединението на страната към Европейски Съюз и НАТО.

"Тази седмица пътят й още веднъж бе блокиран, този път от различен комшия - България ", показва АП и показва настояванията на българското държавно управление към Северна Македония.

Започването на договаряния по присъединение със страна претендент изисква единомислещото единодушие на всичките 27 членки.

Българският външен министър Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на съобщи пред българските депутати във вторник, че страната не може да се съгласи със старт на договарянията със Северна Македония, защото прилежащата страна не съблюдава двустранния контракт за другарство и добросъседство от 2017 година и подклажда език на омразата с някои от своите политики. Асошиейтед прес цитира изявления на Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на по тематиката и отбелязва, че българското държавно управление желае Северна Македония публично да признае, че нейният език има български корени, както и да се откаже от антибългарската изразителност.

България упорства вместо формулировката "македонски език " да се употребява определението "официален език на Република Северна Македония ", защото го счита за акцент на българския, основан изкуствено след 1944 година, написа АП, представена от Българска телеграфна агенция.

България желае също в текста на пътната карта да бъде записано, че изказвания за наличие на македонско малцинство в България няма да бъдат подкрепяни под никаква форма, показва АП и добавя, че съгласно броене на популацията от 2011 година към 1600 души от 7-милионното население на България са се оповестили за македонци. Историци в София настояват, че тези хора не са малцинство, а бежанци, които са се преместили в България след балканските войни при започване на 20-и век, отбелязва организацията.

Захариева споделя, че България желае правни гаранции преди да даде зелена светлина за начало на договарянията идващия месец. Северна Македония пък споделя, че нейната национална еднаквост и език не подлежат на разискване, написа АП и добавя, че комисия известни историци от двете страни работят за излаз от задънената улица, само че без приемлив триумф досега.

България, която се причисли към блока през 2007 година, е деен покровител на участието в Европейски Съюз на шестте страни от Западните Балкани, вярвайки, че това ще им помогне да подобрят стандарта си на живот и ще защищити района от въздействието на Русия и Китай, отбелязва АП.

Правителството на Северна Македония съобщи в сряда, че остава ангажирано с присъединението към Европейски Съюз. Двумилионната страна подаде молба за участие през 2004 година и година по-късно получи статут на страна претендент. Дългогодишният спор за името на страната, което съответствува със прилежаща гръцка провинция, караше Гърция да блокира процеса. Този спор бе позволен, когато при започване на предходната година страната се преименува на Северна Македония, напомня организацията.
Преди година Франция изиска отсрочване на началото на договарянията с претекст, че блокът се сблъсква с прекалено много проблеми с отдръпването на Англия и други наболели въпроси. Лидерите от Европейски Съюз най-сетне се съгласиха през март т.г. да стартират договаряния по присъединение със Северна Македония и Албания, само че това не може да стане със Северна Македония, до момента в който България има възражения, написа АП.

Официални представители на Германия, която сега ръководи Европейски Съюз, показаха вяра, че България и Северна Македония ще съумеят да намерят компромис и договарянията ще могат да стартират преди края на годината.

Останалите страни от Западните Балкани са в друга фаза на европейската си интеграция: Сърбия и Черна гора към този момент започнаха договарянията и някои от главите са затворени, Косово и Босна и Херцеговина са подписали Споразумение за стабилизиране и асоцииране, което е първата крачка към участие в блока, показва организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР