Не е изключено да се повишат разходите за отбрана при

...
Не е изключено да се повишат разходите за отбрана при
Коментари Харесай

Ганев: Не е изключено да се повишат разходите за отбрана при актуализацията на бюджета

Не е изключено да се покачат разноските за защита при актуализацията на бюджета. Това сподели в ефира на „ Денят на живо” икономистът и народен представител от „ Демократична България” Георги Ганев.

„ Военните бюджети на страните в Европа следващата година ще са доста по-високи, в сравнение с сме си представяли. Путин военизира Европа. Не е изключено при актуализацията на бюджета през лятото да се покачат и средствата за отбрана”, изясни той.

Той добави, че прогнозите са цените на стоките откакто завърши горещата фаза на спора в Украйна да спадат, само че в дълготраен проект най-малко за известно време цените в Европа ще се запазят високи.

„ Инфлацията у нас ще продължи да нараства с темпове, които поддържа през последните 3-4 месеца. Вероятно ще доближи до 13-14% на годишна база. Обикновено има пролетна дефлация от май до юни, през лятото има повишаване на контролираните цени, което тази година няма е толкоз огромна. На годишна база ще има спад на инфлацията, само че на средногодишна тя ще продължи да се повишава. Към момента тя е към 5%”, сподели още икономистът.

Във връзка с концепцията за оповестяването на форсмажор Георги Ганев разяснява, че мярката не е нито добра, нито премислена.„ Ще има 10 пъти повече банкрути на компании, в случай че форсмажорът бъде въведен. Това ще разреши прекъсване на осъществяването на контракти. Действително обаче компаниите страдат от съществуващата ситуация”, добави той.

Ганев разяснява и задържането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му няма връзка сред ареста на някогашния министър председател и тематиката за предварителни парламентарни избори.

„ Нямам информация дали ще последват арести на някогашни министри от ГЕРБ. Напълно допустимо е обаче да има задоволително данни и свидетелства за повдигането на съществени обвинявания. Това ще е от компетенцията на Европейската прокуратура. На българската прокуратура не може да се разчита. Европейската прокуратура е доста деликатна да не изтече някаква информация. Стара българска процедура е евентуални обвинени да бъдат предупреждавани авансово, да стартират да изтичат несъстоятелни обвинявания и т.н”, посочи депутатът.

Георги Ганев добави, че за тези 100 дни ръководство обединението не се е сблъсквала с непреодолими несъгласия.

„ Партиите към този момент не се опасяват да употребяват думата „ война”, което е прогрес. Евентуално даване на въоръжение за Украйна не е било поставяно ултимативно, ще забележим какво ще се случи, в случай че това стане”, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР