Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната

...
Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната
Коментари Харесай

Просветният министър за Школо: Няма изтичане на информация, личните данни са напълно защитени

Не е имало приключване на информация поради продажбата на просветителната платформа " Школо ", като от компанията подсигуряват това. Абсолютна гаранция има и във връзка с отбраната на персоналните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници и тя се дава като мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на парламентарния надзор в отговор на запитване от депутатите Борислав Гуцанов и Иван Петков за продажбата на просветителната платформа " Школо " на английската компания " Джунипър Едюкейшън " и за използването на персоналните данни на български жители в нея.

Сделката провокира преди седмици огромно неспокойствие в избрани среди и обвинявания надали не че някой ще ограби персоналните данни на възпитаници и родители, имаше развити следващи тайни теории по този мотив.

МОН в началото разгласи, че не е било осведомено за продажбата на " Школо " на непозната компания. Както и че ще се обърне към ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни за мнения.

" Сезирахме Комисията за отбрана на персоналните данни, тъй като министерството е отговорно във връзка с администриране на Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение, където се съхраняват данните на учебните заведения, които са възложители за реализиране на дейностите, свързани с електронния дневник ", обясни днес в отговор на питането в Народното събрание Цоков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той изясни, че по Закона за предучилищното и учебното обучение МОН има отговорност за администрирането на тази система, и в този смисъл през 2021 година министърът на образованието издава заповед за това, че външни снабдители на услуги, в това число и на електронни дневници, би трябвало да сключат контракт и съглашение към него, което е в съгласие с Комисията за отбрана на персоналните данни - за отбрана на персоналните данни и на осведомителната сигурност на оператора на тези външни услуги.

Както " Школо ", по този начин и всички външни снабдители, които употребяват данни от НЕИСПУО, подписват такива контракти с просветителните институции, а не с МОН. Но те би трябвало да показват в МОН нужната документи, в това число договорите, споразуменията, които са подписани с обособените учебни заведения, изясни министърът. 

" Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните на електронния дневник, и нейното местонахождение не се трансформират - това е изключително значимо. Оперативното действие на българското сдружение " Школо " ООД продължава да се реализира въз основата на договорите и споразуменията с учебните заведения.

От " Школо " споделят, че придобиването на собствеността в капитала на сдружението е договорка по прекачване на дялове и не визира по никакъв метод имуществото, договорните връзки, правата на благосъстоятелност или други аспекти. Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните, не са обект на придобиване и остават непроменени, което също е изключително значимо за нас.

Оперативното действие на сдружението не е директно наранено и продължава да се ръководи от същите изпълнителни шефове. Дружеството ще продължава прецизно да извършва законовите и контрактуваните отговорности във връзка с развиването на софтуерния артикул електронен дневник ", подчерта министърът.

В информацията, получена от комисията за личните данни, се споделя, че прехвърлянето на собствеността на " Школо " ООД не нарушава нормативите за отбрана на персоналните данни и смяната на благосъстоятелност на капитала на едно комерсиално сдружение със седалище на територията на България, учредено и записано по българското законодателство, не визира уговорките му за отбрана на персонални данни, които то обработва в качеството си на админ или обработващ - както при прекачване, по този начин и при реализиране на дейностите.

" Комисията показва още, че смяната на собствеността на едно сдружение е естествена процедура, която намира проявяване в редица други организации, които също обработват персонални данни в още по-големи мащаби спрямо електронния дневник, като да вземем за пример банкови и застрахователни институции, телекомуникационни оператори, снабдители на комунални услуги ", обясни още Цоков. 

" Школо " (shkolo.bg) е цифрова платформа, построена е през 2016 година и вкарва електронен дневник, който заменя изцяло книжния вид. Платформата интегрира голям брой модули, измежду които са електронен дневник, администриране на извънкласни действия, статистически информации, учебен календар и ръководство на събития, ръководство на складови наличия и инвентаризация, модул за разплащане (много известен измежду частните училища), мобилно приложение и други. Предоставя и набор от просветителни запаси: електронни уроци, карти, проби, образователни принадлежности, изявления и други.

От МОН използваха случая с продажбата на " Школо ", с цел да " популяризират "  използването на услугата електронен дневник към държавната система - Национална електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО). Досега обаче " Школо " оставаше по-предпочитания вид - и заради по-добрата си функционалност и поради недоволствата от чести проблеми в НЕИСПУО от потребителите ѝ 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР