Не е добре, че напълно са премахнати мерките, а предстоят

...
Не е добре, че напълно са премахнати мерките, а предстоят
Коментари Харесай

Проф. Огнян Кунчев: Новият подвариант на омикрон ще дойде у нас по Коледа и Нова година

„ Не е добре, че изцяло са отстранени ограниченията, а предстоят празници като Коледа и Нова година “. Това сподели пред Българска телеграфна агенция проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българска академия на науките.

Той бе безапелационен, че 

за България е доста тревожно това, което се случва с ковид във Франция и Италия.

„ Там един нов подвариант се появи и „ потегли “ нагоре доста прогресивно. Това е един нов подвариант на омикрон и от него се покачва броят на смъртните случаи “, акцентира проф. Кунчев.

По думите му този нов подвариант на омикрон към момента го няма в Германия и в Австрия, само че ще се появи след Коледните празници, когато се съберат доста хора на едно място и в случай че не се съблюдават рестриктивните мерки.

„ Новият подвариант е малко по-заразен от предходните, само че няма огромна смъртност или тя е такава, каквато е при елементарния омикрон. Този нов вид минава релативно леко при инфектираните, само че има доста случаи на леко прекаран Коронавирус и след месец-два се появяват тромбози и тромби, както и разстройства на вегетативната нервна система. Това е при пациенти с леко прекаран Коронавирус, само че той се оказва доста подъл и след него се отключват болести, които даден човек дори не ги е имал. Много е рисково, когато се получават тромби или съсиреци на кръвоносната система “, сподели проф. Кунчев.

Той акцентира, че

хората, които имат съпътстващи болести, би трябвало да вземат ограничения и да носят защитни маски.

Математикът изясни, че в случай че се види броят на смъртните случаи, ще стане ясно, че от юни – единствено за три месеца, у нас са умряли 500 души от Коронавирус.

„ Това беше през юни, юли и август, когато имаше летен „ взрив “ на ковид “, напомни математикът.

„ Трябва да се обръща внимание на хората, които имат съпътстващи болести, като е добре най-малко те да вземат ограничения и да вървят с защитни маски. Това обаче би трябвало да са маски с добра отбрана и да се носят в по-малки пространства, да вземем за пример магазинчета и в градския превоз. Добре е да се заобикалят и заведенията, в които има доста гости “, предложи той.

По думите му не би трябвало да се приказва за завършек на пандемията от Коронавирус. „ И по най-строга формулировка не може да се каже това, тъй като всеки ден умират по няколко души “, акцентира проф. Кунчев.

„ Точно към празниците ще пристигна и ще се ускори след Нова година.

Новият подвариант на омикрон се чака да пристигна у нас от страните, в които доста българи работят и учат “, уточни математикът.

„ Този подвариант на омикрон следва да пристигна у нас извън – през Франция и Италия, като пътищата му минават нормално през Германия и Австрия. В България ние имаме най-вече връзки с Германия и Австрия, и с Англия. В тези страни има доста българи, които работят и учат в университети, и следва да се завърнат у нас за празниците за Коледа и Нова година “, сподели проф. Кунчев.

Той се спря и на тематиката за обстановка в Китай, където имаше скок на инфектираните през последните седмици и голям брой митинги против ограничаващите ограничения.

„ Там има релативно положителни ограничения и хората вървят с маски, където би трябвало. Но в Китай, в даден регион, когато случаите станат няколко – два-три-четири, незабавно съответният район се затваря и управляващите желаят да локализират „ пожара “ още в самото начало. Това е така наречен политика за нулев Коронавирус, която се ползва в Китай “, напомни проф. Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР