Не е било конспирация, нито заговор, нито план за сриване

...
Не е било конспирация, нито заговор, нито план за сриване
Коментари Харесай

Заговор или стихия? Какво знаем за щурма на Капитолия година по-късно

Не е било интрига, нито скрит план, нито проект за сриване на американската народна власт. Засега това е изводът от следствията, направени в Съединени американски щати към нападението на Капитолия. То беше осъществено на 6 януари 2021 година след тирада на настоящия към момента президент Доналд Тръмп и заля света със смайващи фрагменти, като че ли излезли от холивудска антиутопия.

Тогава стотици хора нападнаха постройката на американския парламент, нахлуха в него, изпочупиха порти, мебели и предмети, и обсадиха залата, в която се бяха залостили депутати.

Това стана след седмици на нагнетяване на напрежението и изказвания на Тръмп, че преди малко отминалите президентски избори са били фалшифицирани, а полагащата му се победа в тях – открадната. Твърденията му бяха отхвърлени от съдилища, наблюдаващи и изборни комисии. Въпреки това Тръмп не спря да повтаря едно и също и след протест във Вашингтон даде подтик на поход на свои последователи против Капитолия.
 Привърженици на Доналд Тръмп нападат Капитолия по време на взаимно съвещание на двете камари на Конгреса, където се чака удостоверение на резултатите от президентските избори.
Случаят докара до процедура по импийчмънт на президента в последните дни и часове на мандата му. Тя не докара до стремежи резултат, само че остави Тръмп в историята като единствен президент, подлаган на такава процедура цели два пъти за времето на един единствен мандат.
Какво стана с нападателите
Година по-късно равносметката е на първо място в цифри. Прокурорите са повдигнали обвинявания за нападението на 725 души. 165 от тях са признали виновността си. За други 70 към този момент има произнесени присъди, като 31 от тях са наказани на затвор, а останалите – на домакински арест или пробация.

Разследващите са открили, че постройката на американския парламент е била завладяна от към 2000 души, доста от които са се озовали там поради погрешните изказвания на Тръмп, че изборите са фалшифицирани и увереността, че вицепрезидентът Майк Пенс може да спре процеса по одобряване на успеха на Байдън и да обърне нещата.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Събитията са довели до гибелта на петима души.

Най-тежката от към този момент произнесените присъди е за 5 години затвор и към този момент се изтърпява от 54-годишния Робърт Скот Палмър от Флорида. Той е от хората, които са в първата линия на протеста и от първите нападатели на постройката. На фотосите е облечен с яке в цветовете на американското знаме, има червен каскет и запраща един изпразнен пожарогасител по служителите на реда.

Над 200 души към момента се търсят от ФБР.

Щетите, които са били нанесени на постройката, са на стойност към 1,5 млн. $.
Реакциите
Резултатите от всичките следствия не се възприемат единомислещо в Съединени американски щати. Много експерти считат, че прокурорите са повдигнали прекомерно меки обвинявания на нападателите, а има даже и съдии, които намерено питат държавното обвиняване за какво не е потърсило от подсъдимите повече пари за възобновяване на вредите.

Самите прокурори дефинират следствията на нахлуването в Капитолия като най-мащабните в Съединени американски щати, само че се чуват и тъкмо противоположните отзиви: че зад огромното число обвинени се крият голям брой прекомерно дребни единични нарушавания. Прокурорите настояват, че просто е рано за такива изводи и че предстоят още доста каузи, по които могат да бъдат произнесени и по-тежки присъди.

Но над всички тези различия стои едно главно: какво е представлявало нападението на Капитолия като групово деяние? Замислено ли е било от по-отдавна? Ако да, с каква цел? Накратко: съществувал ли е скрит план?
Разследване на Вашингтон пост
Журналисти на Вашингтон пост организираха лично следствие, учредено на стотици изявленията и хиляди събрани документи. Те стигнаха до извода, че няколко десетки нападатели са пристигнали пред Капитолия с откритото желание да атакуван постройката. Те са носили оръжие или бойна екипировка, имали са емблеми на извънредно десни клубове и паравоенни организации. Имали са и политическа цел – с дейностите си да доведат до такава степен, че успеха на Джо Байдън в изборите да бъде анулирана. Някои са имали предходни присъди за домашно принуждение.

Но болшинството от нападателите не е имало нищо общо с това изложение. 573 от участниците са били най-обикновени американци, които не са били в никакъв случай свързвани с извънредно десни прояви или течения. Сред тях е имало учители, хора с малък бизнес и инструктори по йога. Те просто са повярвали на Тръмп и са считали, че той е жертва на неправда, която би трябвало да бъде поправена. Вече са били пред Капитолия, когато са научили, че вицепрезидентът Майк Пенс не счита да оспорва избора на Байдън. Това ги е ядосало и подбудило към дейности.
Заключение на Хюман райтс уоч
Най-голямата правозащитна организацияя Хюман райтс уоч (HRW), че в щурма на Капитолия има един значителен детайл, избягван даже и от тези, които са най-възмутени от нападателите. Този детайл е расизмът. Организацията счита, че измежду тълпата е имало прекомерно доста знаци на расисткото придвижване в Съединени американски щати, само че тяхното значение е подценявано.
 Макет на бесилка, повдигнат покрай Капитолия на 6 януари 2021 година
HRW дава образци: флагът на конфедерацията (символ на южните щати, подкрепяли робството), примки и макети на бесилки (символи на линчовете на чернокожите), остарели планове на знамена на Съединени американски щати (символизиращи времето, в което дамите и цветнокожите нямат права), поздравът с вдигната ръка, в която палецът и показалецът образуват кръг (поздрав на белите супремасисти) и други.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР