Не че имаше нужда, но и икономистите го заявиха ясно:

...
Не че имаше нужда, но и икономистите го заявиха ясно:
Коментари Харесай

UniCredit Bulbank: Жилищата в София са недостъпни и има риск от спад в цените

Не че имаше потребност, само че и икономистите го обявиха ясно: жилищата в София са надценени (поне на някои локации) и като цяло са недостъпни за софиянци., показан в четвъртък, сочи, че едвам една пета от жителите на София и още три огромни града — Пловдив, Варна и Бургас — могат да си разрешат умерено да си закупят жилище.

Кристофор Павлов, основен икономист на банката, показва, че на редица местоположения в София жилищата са достигнали равнища, " които са над тези, които преобладаващото равнище на приходите сочи ". А това значи, че е " налице риск от спад в цените в някои местоположения ".

Той акцентира още, че в случай че възможният спад в цените на жилищата съвпадне във времето с момента, в който цените на ипотечните заеми стартират да нарастват още веднъж, рисковете за финансовата непоклатимост ще се усилят ".

Разбира се, този спад може и да не се материализира: " Възможно е цените на жилищата да се стабилизират на към този момент достигнатите равнища, до момента в който в това време приходите продължат да нарастват, което, в случай че продължи задоволително дълго, би направило жилищата в София още веднъж налични ", споделя той.

Докладът на UniCredit Bulbank не е първият, който приказва за надценените парцели и за рисковете, които обстановката основава. Притеснение към този момент се вижда и измежду централните банки, както и в редица отчети от последните месеци.

Макар че интернационалните съпоставения са доста сложни заради разликите в потребления метод на премерване, жилищата в България наподобяват по-малко недостъпни спрямо множеството страни от Централна и Източна Европа. По сходен метод жилищата в България през 2020 година наподобяват по-малко недостъпни и от тези в множеството страни от Европейския съюз, се споделя още в отчета.

Какво значи недостъпни?

Според употребяваната в разбора канара за оценка жилищата се считат за " налични ", когато домакинство със междинен приход би трябвало да икономисва до 3 пъти годишния си брутен приход, с цел да си купи жилище с размер еднакъв на междинния за страната (73 кв. м). Жилищата се считат за " умерено недостъпни, когато този индикатор е сред 3.1 и 4, " съществено недостъпни ", когато е сред 4.1 и 5 и " извънредно недостъпни " когато е над 5.1.

В столицата, налични за семействата със междинни приходи са жилищата в 16% от общо 98 изследвани местоположения (тоест в тези квартали съотношението междинна цена на жилище разграничена на междинния брутен годишен приход на домакинство е по-ниско от 4.1 пъти), като каузи на извънредно недостъпните местоположения (тези със съответствие цени на жилище към приходи на междинното домакинство по-високо от 5.1 пъти) е 46%. В същото време в по-малките обитаеми градове като Плевен, Пазарджик, Перник, Шумен и Велико Търново жилищата остават налични за семействата са междинни приходи през 2020 година, съгласно проучването.

Ситуацията в София

Данните сочат, че налични са жилищата единствено в 4% от локациите в София са сдържан онедостъпни (със съответствие цени на жилища по отношение на приходи на семейства сред 3.1 и 4 пъти) са 12% от локациите. Сериозно недостъпни (със съответствие цени на жилища по отношение на приходи на семейства сред 4.1 и 5 пъти) са жилищата в 38% от локациите, до момента в който извънредно недостъпни (със съответствие цени на жилища по отношение на приходи на семейства сред над 5.1 пъти) са жилищата в оставащите 46% от локациите.

По време на най-високата точка от балона с цените на недвижимостите през третото тримесечие на 2008 година няма нито една локация със съответствие цени по отношение на приходи в интервала до 3 пъти - отговарящ на " налични жилища " и от 3.1 до 4 пъти - отговарящ на " умерено недостъпни жилища ". Локациите със съществено недостъпни жилища са единствено 2%, като във всички останали местоположения - 98% жилищата са извънредно недостъпни В края на предходния цикъл с цените на жилищата са достигнати най-ниските стойности на индикатора цени на жилища по отношение на приходи на семействата. Така да вземем за пример през третото тримесечие на 2013 година в 3%от локациите жилищата са " налични ", в 40% са " умерено недостъпни ", в 36% са " съществено недостъпни ", и в оставащите 20% са " извънредно недостъпни ".

Ръстът евентуално ще продължи

Икономистите чакат, че през 2021 година евентуално цените на жилищата ще се усилят с по-високи темпове спрямо приходите на семействата, заради повишаване на цените на строителни материали, спомагателния резултат на пандемията от Covid-19, който се чака да генерира по-високо търсене, както и продължаващия спад в доходността на банковите депозити, който ще продължи да насочва от ден на ден средства към пазара на жилища. " Тези три фактора в композиция, най евентуално ще доведат до ускорение на темповете на повишаване на цените на жилищата през 2021 година, на фона на по-скромно протичащо увеличение на приходите. Това сочи, че през 2021 година евентуално ще следим в допълнение утежняване на достъпността на жилищата. Картината на равнище обособени обитаеми места ще продължи да бъде нюансирана, като в София и другите огромни градове, където търсенето остава най-високо, отрицателната наклонност на утежняване на знаците за досегаемост на жилищата ще бъде най-ясно изразена ", обобщават в прогнозата си икономистите. Влияние върху цените на парцелите може да окаже и идното присъединение на България към еврозоната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР