Не че арестът на ББ е законен - не, всъщност

...
Не че арестът на ББ е законен - не, всъщност
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Опитът за героизирането на ББ в ЕП е важна брънка от причините за липсата на доверие в ЕС

Не че карцерът на ББ е легален - не, в действителност търсеният резултат на справедливост  беше помрачен от удара върху правовата страна. Но следващото деяние на управлението на Европейската Народна Партия (ЕНП) - най-голямата в ЕВРОпарламента - в интерес на ББ, откакто преди две години го прикриваха от евродебатите точно поради положението на правовата страна у нас - разкри фундаментален недостатък в modus operandi на Европейски Съюз.  А той е, че Европартиите работят като пленник на своите членове, създаващи по този начин плодотворна корупционна почва.

 

Бързият лекомислен разбор ще покаже, че всички забъркани в сапунената опера “ББ - европеец ” са главно хора от кръга на Меркел: Вебер (шеф на ЕНП), Доналд Туск (бивш началник на ЕНП и нашенец на Меркел по нейната полска родА), хората на Орбан (докато бяха в ЕНП), евентуално и самата фон дер Лайен (министър на Меркел) и несъмнено, Меркел, която си затваряше очите за всички безобразия у нас, като направи ББ вероятен.

 

От днешна позиция можем да кажем какъв брой глупава и извънредно скъпа е политиката на отбрана на икономическите (базирани на изгода) пред геополитическите (базирани на ценности) ползи - защитавана в този момент от Радев у нас. Защото Меркел е главният провинен за обвързване на Европа с “евтиния ” съветски газ, който през днешния ден ни излиза през носа. Дали е единствено политическо късогледство - бъдещето ще покаже. Но ето виждаме всеки ден следствията - поради бягството от съветския газ в този момент се подписва контракт с различен по-малък деспот за доставки и когато той се разпищоли с експанзия против Армения - Европейски Съюз може единствено в мека форма да окаже угриженост.

 

Но дано нямаме илюзия, че корупционният аромат е единствено в ЕНП. А какво да кажем за шефа на ПЕС и покупко-продажбите на неговата брачна половинка? А за АЛДЕ и Движение за права и свободи? Преди доста  време бях на бизнес обяд с тогавашния началник на АЛДЕ, който беше у нас да оказва помощ на английски предприемач по линия на Движение за права и свободи. Дано да е било единствено от обич към АЛДЕ и ЮК.

 

Само като щрих остава европейският вид на закона Магнитски, който планува санкции единствено за неспазване на човешки права, само че не и за корупция - за разлика от американския вид.

 

Затова е основно за бъдещето на Европейски Съюз по какъв начин ще работи европейската прокуратура - точно с цел да се пресече корупцията на национално равнище, а оттова да не се разреши нейното паневропеизиране.

 

Много е значимо Европейски Съюз да е пореден към Орбан и претендент - орбановци у нас, които желаят да си градят лични “модели ”, чиято есенция е корупцията, а Европейски Съюз да ги финансира.

 

Но най-много нужно е да се върви към федерализация по американски пример с директен избор на мощен Президент на Европейска комисия, който да предлага състав на комисията, вместо Европейският Съвет на държавните глави, където постоянно господства компромисният избор на Франция и Германия. За страдание, след случая “Вебер ” на ЕНП, който като кандидат-премиер на спечелилата изборите партия трябваше да стане началник на Европейска комисия - образецът на парламентарната република очевидно не работи на равнище Европейски Съюз.

 

Евгений Кънев, Фейсбук

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР