Не бяхме предвидили зелените коридори да са в такъв мащаб.

...
Не бяхме предвидили зелените коридори да са в такъв мащаб.
Коментари Харесай

Проф. Балтов уверява: Ваксини ще има за всички

Не бяхме планували ”зелените коридори ” да са в подобен мащаб. В момента се прави преразпределение на имунизациите, с цел да има за всички. Очаква се през месец март да дойдат повече от 500 хиляди дози от всички позволени ваксини. Планират се 15 хиляди имунизации на ден.
Това съобщи в ефира на Българската национална телевизия шефът на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той уточни още, че нямало проблем втората доза от имунизацията да се отсрочи с “плюс-минус 5 дни”.

“Идеята беше персоналните лекари да стартират да имунизират през месец март. Нека дойдат огромните колета и ще могат да имунизират своите пациенти”, добави още проф. Балтов.

Кога обаче ще дойдат тези “големи пратки” е въпрос без отговор. Ф разгласиха информация на вътрешен източник, съгласно която и за второто тримесечие компанията AstraZeneca (с чиято ваксина тече всеобщата имунизация у нас в момента) още веднъж няма да успее да извърши поетите в контракта с Европейски Съюз задължения и ще достави по-малко количества от препарата против COVID-19.

На фона на всичко това персонални лекари от разнообразни елементи на България не престават да се оплакват, че ваксини няма, макар че министър председателят Борисов разпореди количества да има и в “най-малките обитаеми места”. Избор за пациентите също няма, макар че здравните управляващи уверяваха, че всеки искащ ваксина ще може да избере от кой препарат да си сложи. Такъв избор е обещан за месец март, когато се чакат и огромните доставки. Дали обаче това ще се случи?

" Втората доза се пада по великденските празници. Тя може да ги изпревари или да е след тях. Не е съдбовно да има пет дни плюс-минус. Има диапазон на опциите. Лекар може да ти направи втората доза и на друго място от това на слагането. Правим описи и ги даваме към РЗИ, с цел да се знае по кое време да се сложи втората доза. В края на април и началото на май ще има дози за всички потребности. Няма да има проблем, ще има ваксини за всички ", сподели Балтов.

" Хаос няма. Искаме дисциплинираност в хората. Има хора, които са от първа, втора, трета фаза. Не може да има лист от 170 индивида и да дойдат 30-35 индивида. Ресурсът не е безвъзмезден и в един миг като има ваксини би трябвало да се употребяват. Всичко беше обвързвано с тези три етапи ", сподели Балтов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР