„Не бях сигурен дали ще се прибера вкъщи“: Полицейските служители на Капитолия на САЩ продължават да преживяват отново травмата от 6 януари в съда

...
Един ден след като адвокатите на бившия президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Един ден след като адвокатите на бившия президент Доналд Тръмп се появиха във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, за да отложат процеса срещу него по обвинения в подривна дейност при избори, трима служители на Капитолия се обърнаха към федерален съдия и разказаха лично какво са преживели, когато про-Тръмп тълпа се спусна на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Завладяващите показания на служителите дойдоха в началото на едноседмичен маратон с присъди за петима членове на крайнодесните Горди момчета, осъдени за бунтовна конспирация за измисляне и осъществяване на заговор за превземане на Капитолия и спиране на сертифицирането на президентските избори през 2020 г. избори.

Бившият президент Доналд Тръмп, вляво, и специалният прокурор Джак Смит. Бившият президент Доналд Тръмп вляво и специалният прокурор Джак Смит. Getty Images

Полицай Шае Куни, която рядко е говорила публично за бунта, свидетелства във вторник през сълзи за трайната травма, която е претърпяла от този ден.

„Този ​​ден беше първият път, когато не бях сигурна дали ще се прибера тази вечер“, каза тя.

Процесът срещу Тръмп, за който прокурорите твърдят, че е завършил с тълпа от негови поддръжници, слизащи в Капитолия, трябва да се проведе в същата сграда на съда през март, където Гордите момчета и десетки други бяха осъдени за ролите си на 6 януари.

Докато полицаите в съда във вторник се обърнаха директно към подсъдимите в съдебната зала, те също така говориха широко за силата, която вдъхнови тълпата и предупредиха обществеността да помни какво са преживели.

Инспектор Томас Лойд директно извика политици, обвиняеми и медийни фигури, които твърдят, че служителите на реда по някакъв начин са отговорни за случилото се по време на бунта. Лойд, един от водещите служители на полицията на Капитолия този ден, помогна за организирането на евакуацията на членовете – дори когато тълпата нахлу във фоайето на председателя, където членовете бягаха.

„Появиха се скорошни видеоклипове, в които се твърди, че нашите служители са били екскурзоводи в сградата на Капитолия“, каза Лойд. „Когато тълпа контролира една трета от правителството на Съединените щати, ще видите смущаващи видеоклипове на полицаи, оставени на милостта на бунтовниците.“

Лойд също осъди обвиненията, че „бунтовниците са влезли във вътрешността на сградата на Капитолия, защото моите служители не са знаели как да заключат правилно прозореца“.

„Някои обвиняеми заявиха, че са помогнали на моя персонал на 6 януари“, каза Лойд. „Това е същата тактика, използвана като извършителите на домашно насилие – бийте жертвата до безсъзнание и след това се опитвайте да окажете помощ.“

Полицай Марк Оде, който беше бит от членове на тълпата, каза в писмено изявление, прочетено на глас от прокурорите, че бунтът е бил „планиран и организиран опит за сваляне на нашия конституционен процес от хора, които са решили, че мнението им за малцина е по-висше от Конституцията."

„Някои спомени и преживявания оставят дълбоки белези, които никога не се лекуват напълно и оставят напомняне за неща, които са били или неща, които биха могли да бъдат“, каза Оде в изявлението си. Той разказа, че е бил „притиснат от множество нападатели, притиснат от цялата им тежест, като в същото време е бил задушен от ремъка на брадичката на каската ми“.

„Почувствах как животът ми бяга от тялото ми“, написа Оде, и имах „най-ярката визуализация на моето собствено погребение“.

 Доналд Тръмп излиза от личния си самолет след пристигането си в Атланта в четвъртък, 24 август 2023 г., където се очаква да се предаде в затвора на окръг Фултън по-късно вечерта.“ class= Доналд Тръмп излиза от личния си самолет след пристигането си в Атланта в четвъртък, 24 август 2023 г., където се очаква да се предаде в затвора на окръг Фултън по-късно вечерта. Дъг Милс/Ню Йорк Таймс/Редукс

Кууни разказа за последствията онази нощ и „усещах как телефонът ми вибрира с часове, знаейки, че семейството ми се опитва да се свърже с мен, и не можех да направя нищо с часове“.

„Онзи ден загубих приятел, някой, с когото бях работил почти три години. Стоях точно до него, когато започна да се бие, а по-късно същия ден го нямаше. И всеки ден трябва да ми напомнят, че той вече не е тук, защото хората в тази съдебна зала решиха, че не са доволни от това как са минали изборите.

Въпреки че не идентифицира полицая по име, Кууни изглежда имаше предвид полицая от Капитолия на САЩ Брайън Синик, който получи инсулт и почина от естествена смърт малко след като реагира на бунта.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР