Не бива да правим 100-процентов паралел с Ислямска държава, която

...
Не бива да правим 100-процентов паралел с Ислямска държава, която
Коментари Харесай

Славчо Велков: Ислямска държава - Хорасан стои зад атаката в Москва, иска да установи халифат там

" Не бива да вършим 100-процентов паралел с " Ислямска страна ", която ние познаваме от Близкия Изток, и тази, която в този момент пое отговорност - това е " Ислямска страна - Хорасан ", бих я определил като азиатската, тъй като другата е арабска. Тя поражда на територията на Афганистан преди няколко години и се утвърди като водеща терористична мощ, която да е съперник на придвижването " талибан ", и съперник на доближаването на придвижването с Русия ", каза експертът по сигурност Славчо Велков в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му нейната съществена цел е основаването на ислямски халифат.

" На тези територии - Афганистан, част от Пакистан, Иран, Туркменистан, Таджикистан, намират добър образец на концепциите им. Този акт бих го определил като " мега терористичен ". Видеа демонстрират жестокостта, а даже има човек, който особено снима. Вижда се, че и защитата е невъоръжена. Тези, които виждаме на видеата, са едни чудовища - някои от тях са задържани. Изненадата е едно от главните оръжия на тероризма ", добави Велков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е безапелационен, че това е пробив в системата за сигурност на Русия.

" Ние не знаем в конкретика какви са били сигналите, знаем, че са били подадени към 7 март посредством дипломатическа задача. Защо не е отреагирано - това е обособен въпрос. Тази " Ислямска страна - Хорасан " е имала съществена задача и цел да изтласка Русия от някогашните руски републики и откри ислямски халифат там. За една година ИДИЛ е поела отговорност за 1221 атентата, от които единствено 66 са на тази " Ислямска страна - Хорасан ", акцентира специалистът по сигурност.

Според него извършителите са мислили, че ще се измъкнат.

" Те са били бушони, нямаше по какъв начин да излязат невредими от тази история. Отваря се нов фронт на война в Русия, занапред с тази организацията Руската федерация ще си има проблем. Не единствено там е по този начин, дано да се върнем към " Батаклан " - там беше другата " Ислямска страна ". С този акт се задействаха и пропагандните машини на някои страни ", напомни Славчо Велков.

Той счита, че причинителите ще бъдат премахнати и няма да могат да опишат: " Кои са уредниците, кои са поръчителите, кой стои зад този колосален акт? Не може някаква дребна по диаметър организация да провежда нещо сходно ".

" Долу от българското разузнаване, лаици, вие не знаете защо става въпрос. Вие смятате, че като придобиете управлението на службите, ще може да ги употребявате за кавга с политическия проблем. Службите са за друго ", отсече той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР