Не бива да бъдат разхлабвани мерките в квартал Райна Княгиня

...
Не бива да бъдат разхлабвани мерките в квартал Райна Княгиня
Коментари Харесай

ВМРО: Прокуратурата да провери кой манипулира хората в ромския квартал на Ямбол

Не бива да бъдат разхлабвани ограниченията в квартал „ Райна Княгиня ” в Ямбол с преобладаващо циганско население, който беше подложен под карантина и стана огнище на ковид в града. Контролно-пропускателните пунктове би трябвало да останат до момента в който не се създадат проби на всички в махалата и до момента в който жителите им не потвърдят, че могат да съблюдават противоепидемичните ограничения за ограничение на разпространяването на болестта. Такава позиция изрази в профила си във „ Facebook “ депутатът от Вътрешна македонска революционна организация от Ямбол Мария Цветкова, оповестяват от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация. 

Цветкова акцентира също, че в квартала работят подмолни организации, които манипулират локалното население и го подстрекават към непокорство.

Ето и цялостния текст на позицията на Цветкова:

Намирам за верни и ефикасни дейностите на Областния медицински съвет в Ямбол да ограничи разпространяването на болестта като построи КПП-та в квартал „ Райна Княгиня “ и 14 улици в региона, както и поддържам напъните им за преодоляване на тревожната епидемиологична конюнктура, само че считам, че отпадането на ограничаващите ограничения е преждевременно.

Около 90% от пациентите, настанени в ямболската регионална болница с КОВИД-19, са точно от квартал „ Райна Княгиня “ и са неосигурени. Огромен проблем, пред който са изправени всекидневно чиновниците на РЗИ-Ямбол, е отводът на огромна част от контактните лица със инфектирани в махалата да получат наставления за карантина, с което заобикалят санкциите за нарушаването ѝ. Масово жителите на квартала се опълчват на здравните служби да им вземат кръвни проби или да им върша PCR-тестове, които им се оферират гратис. С недисциплинираното им и безконтролно държание има огромен риск с премахването на загражденията и намаляване на ограниченията те да застрашат здравето на всички останали поданици на Ямбол и региона.

Освен това значими са въпросите кой и за какво подстрекава съзнателно циганското население посредством подправени листовки с логото на Здравното министерство да не носят маски и да не дават кръвни проби, тъй като те в действителност „ били инфектирани c частици PHK от вируса “. Кой ги манипулира, че няма болест с КОВИД-19 и ги приканва към непокорство? Прокуратурата би трябвало да стартира инспекция по случая и да бъдат открити основателите и разпространителите на листовките и подбудителите на протестите.

Ще напомня, че от началото на пандемията от Вътрешна македонска революционна организация предизвестяваме, че циганските махали са евентуални развъдници  на болест с ковид и би трябвало да бъдат затворени в цялата страна като национална мярка. Причината е ясна - там живеят стотици хора при неприемливи хигиенични условия, с ниска персонална хигиена и здравна просвета, завърнали  се гурбетчии от чужбина, които всеобщо не съблюдават наложителната карантина. В тази връзка въвеждането на пропускателни режими за всички гета в страната щеше да е добра превантивна мярка. Имаме образците от „ Факултета “, „ Филиповци “ и други цигански квартали, в които преждевременно и неправилно бяха отстранени КПП-тата на входовете и изходите им.

В понеделник избухна протест в циганската махала в Ямбол против карантината, която нарушавала правата им.

Както подчертахме в позиция на Вътрешна македонска революционна организация, за разлика от хората в Банско, за които това бяха ограничения за превъзмогване на покруса с десетки хиляди жертви, в циганските квартали популацията демонстративно отхвърли противоепидемичните ограничения, обявиха, че КПП-тата са противозаконни, а обществената изолираност била форма на расизъм. От Вътрешна македонска революционна организация за следващ път посочихме, че това е проява на надменност и отказване на държавността и още веднъж настояхме да бъде прегледана и призната Концепцията против циганизацията, направена от вицепремиера по публичния ред и сигурността и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

Противопоставяме се на операциите на по този начин наречените правозащитници, че правата на жителите на ямболския квартал „ Райна Княгиня ” са нарушени и на апелите за непокорство и нарушение на законите.

Важно е да помислим за правата на десетките хиляди жители на Ямбол и региона, чието здраве е застрашено с отварянето на огнището на ковид, а заплахата от епидемиологичен гърмеж още веднъж е на дневен ред.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР