Не бих приветствала да се посегне на Сребърния фонд –

...
Не бих приветствала да се посегне на Сребърния фонд –
Коментари Харесай

Проф. Ваня Иванова призова да не се пипа Сребърният фонд

„ Не бих приветствала да се посегне на Сребърния фонд – поради несигурността на пазарите, по-високите лихви. В известна степен този фонд е някаква гаранция. Това съобщи проф. Ваня Иванова от катедра Икономика, Стопански факултет СУ.

На същото мнение – да не се пипа Сребърният фонд, е и икономистът Румен Гълъбинов. Той разказа обстановката „ все едно, че са ви дали пари да си купите жилище, а сте ги похарчили в мола да си купите облекла и обувки ”.

„ Основният проблем на българския бюджет е, че приходите изостават два пъти като ритъм на повишаване от разноските. Иначе отиваме към нови задължения, мъчно управляем недостиг, вероятно да разчитаме на Плана за възобновяване и резистентност. Озоваваме се в обстановка на ликвидност, настояща ликвидност в страната ”, сподели Гълъбинов в ефира на Нова Нюз. Той прикани за консолидация на държавния бюджет и повече разумност и обмисляне.

„ Едно пипане на налозите не е чак толкоз мъчително, от позиция на възобновяване равнището на Данък добавена стойност за някои браншове ”, изясни Иванова.

От 1997 година въвеждането на валутния ръб България поддържаше една рационална и рационална политика. След 2020 година това към този момент не е по този начин и казусът ще се утежнява, изясни Гълъбинов. „ Около 20-30% от българската стопанска система продължава да е сива ”, разясни той.

„ Ситуацията без да е трагична, е сериозна. Последните вести, че има хрумвания за сформиране на държавно управление е лъч в тунела. Новият-стар министър ще има опцията да показа план на кабинет.

Според Гълъбинов, в случай че страната понижи на половина финансовата стратегия, страната може да има 3% недостиг в Бюджета. Българската стопанска система се декапитализира заради липса на директни вложения, липса на частни вложения, изясни той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР