Не бих казала, че имаме проблеми със софтуера за изборите.

...
Не бих казала, че имаме проблеми със софтуера за изборите.
Коментари Харесай

Росица Матева: Няма проблем със софтуера за изборите

Не бих споделила, че имаме проблеми със софтуера за изборите. Той просто трябваше да бъде надграден. За локалните избори ще се гласоподава с три бюлетини. Само в някои общини на Столична община ще се гласоподава с четири, защото ще се избират и кметове на региони.

Това съобщи в предаването " Денят онлайн " по Нова нюз заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

„ Изискванията към изпълнителя са, когато застане гласоподавателят пред машината, да се пресъздават разновидностите и той да избере, като ще има и алтернатива за връщане “, изясни тя.

Във връзка с фиктивните регистрации на адреси преди изборите, Матева съобщи: „ След като се проведат изборите, ние изпращаме описите на ГРАО, с цел да се разбере дали има нарушение на изборните правила. Ако има двойно гласоподаване или друго нарушаване – данните се подават към прокуратурата “.

На въпрос по какъв начин да се понижат грешките в изборните протоколи заместник-председателят и представител на ЦИК. „ ЦИК одобри решение за възнагражденията на СИК, както и настрана да се заплати на членовете, които организират образования. Призоваваме членовете на СИК-ове да се отнесат отговорно с уговорката си, да прочетат деликатно протоколите и да не бързат. Ако данните са правилни, ще предадат по-бързо протокола си и няма да чакат “.

Ще има видеонаблюдение и на тези избори, сподели още Матева.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР