Не би трябвало да има никакви притеснения за банковата система

...
Не би трябвало да има никакви притеснения за банковата система
Коментари Харесай

Правителството работи усилено за членство в ERM II и еврозоната, сигурен Горанов

Не би трябвало да има никакви терзания за банковата система в страната. Правителството работи интензивно за присъединението на България към еврозоната (ERM-2). Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в хода на парламентарния надзор в петък.

" Работим интензивно за присъединение към ERM-2, което е първата стъпка, с цел да продължим към едновременното, наблягам едновременното участие, в Еврозоната и Банковия съюз, тъй като няма по какъв начин да сте член на Банковия съюз, без да сте член на Еврозоната. Онзи механизъм е различен и за него можем да приказваме в допълнение ", съобщи Горанов пред депутатите.

Коментара на Горанов е в отговор на въпрос на социалиста Красимир Янков, който внесе запитване по отношение на политиката на България за присъединението на страна ни към банковия съюз в Европейския съюз. Янков напомни Консултативния съвет по национална сигурност от месец юни 2014 година, на който президентът Плевнелиев разгласи, че има съгласие сред политическите партии, че публичното доверие в банковата система е основно изискване за финансовата непоклатимост в страната и за действието на стопанската система. По думите на социалиста тогава на КСНС се е решило Българската национална банка да изиска инспекция от Европейския банков орган за оценка на успеваемостта на надзора върху българските банки, както и да се планува законодателна самодейност за възстановяване на успеваемостта на банковия контрол и ясното носене на отговорност.

" От 2014 година до в този момент са повече от три години, близо четири години и резултатът от решението на Консултативния съвет за национална сигурност в огромна степен е притежание на обществеността, само че Ви приканвам още веднъж да потвърдите стабилността на банковата система в България по отношение на по този начин направените стрес проби и с интернационално присъединяване на специалисти от европейско равнище и решението тогава е да се инициира от Българска национална банка и се адресира към Европейския банков орган и ние да се обединим да се започва от изпълнителната власт цялата тази инспекция на банковата система ", прикани Янков и добави, че у нас има цялостен консенсус сред политическите сили неотложно да се започва процедурата за влизане на България в Единния банков контролен механизъм на Европейския съюз, като това да е първа стъпка към присъединението на България към Европейския банков съюз.

В отговор Горанов уточни, че " не би трябвало да има никакви терзания за банковата система. Тя е задоволително добре капитализирана. Това го демонстрираха и стрес тестванията и оценката на качеството на активите на цялата банкова система през 2016 година Това го демонстрира и деескалацията на макроикономическите несъответствия, която беше направена от Европейската комисия през предишния месец. От несъразмерни несъответствия, ние преминахме към несъответствия ".

По думите на Горанов тематиката е характерна, тъй като през последното десетилетие в еврозоната са настъпили съществени промени в отговор на последствията от суверенната рецесия и рецесията в банковата. Създаването на Банковия съюз съставлява една от най-големите институционални промени, добави министърът.

" Банковият съюз доразвива Еврозоната. Това значи, че присъединявайки се към Еврозоната, ние автоматизирано ще се присъединим и към Банковия съюз. Следователно, подготовката и след това присъединението към Еврозоната и Банковия съюз са два процеса, които протичат и приключват по едно и също време. Такава е практиката на други страни, включили се към Еврозоната в интервала, когато там към този момент имаше Банков съюз - да вземем за пример Латвия е член от 2014 година, и Литва е член от 2015 година "

Според финансовия министър е известно, че България има отлични макроикономически индикатори и извършва критериите за участие в Еврозоната. " Това са критериите в Договора от Маастрихт - държавен дълг, бюджетен недостиг, дълготраен лихвен % - в тази ситуация по 10-годишни ДЦК (Държавни скъпи книжа) в лв., който за февруари 2018 година е 0,9765%, инфлация - в средногодишната ни инфлация по последни данни за февруари 2018 година е 1,32 на 100, измерена посредством Европейския съгласуван показател за потребителските цени. В същото време е належащо да осъществим и изискването за участие в ERM-2 е критерият за валутен курс - най-малко две години присъединяване в ERM-2 с закрепения курс на лв. към еврото ", изясни той.

Правителство работи интензивно за присъединение към ERM-2, което е първата стъпка, с цел да продължи страната към едновременното участие в еврозоната и Банковия съюз, довърши Горанов и отхвърли да споделя повече елементи поради конфиденциалността на процедурата и пазарната сензитивност на тематиката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР