Не беше възможно да се преодолеят проруските настроения“ на латиноамериканцитеОбиколката

...
Не беше възможно да се преодолеят проруските настроения“ на латиноамериканцитеОбиколката
Коментари Харесай

Провалът на мисията на Олаф Шолц в Южна Америка

Не беше допустимо да се преодолеят „ проруските настроения “ на латиноамериканците

Обиколката на немския канцлер в Аржентина, Чили и Бразилия може да се смята за неуспех. Имаше доста думи, обещания и показно другарство, само че нищо повече. Олаф Шолц не съумя да се отърве от обичайния си формат на връзка в жанра „ бла-бла-бла ”, макар обстоятелството, че тези три страни наподобяват измежду привилегированите сътрудници на Германия на континента.

Една от декларираните цели на пътуването беше да се реализира договоленост за стартирането на съглашение за свободна търговия на Европейски Съюз с четирите страни, които съставляват Меркосур - Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Разработването на текста на подобен контракт лиши две десетилетия. Липсата на еластичност в метода на европейците към образуването на взаимно допустим вид нееднократно поставяше преговорния развой на ръба на неуспеха.

През юни 2019 година всички спънки изглеждаха преодолени, само че процедурата по одобрение непрестанно се отлагаше. Сред многото аргументи, изтъкнати от германците и западноевропейците като цяло, са обезлесяването на тропическите гори в Бразилия, „ неверното “ отношение на подписалите страни от Южна Америка към опазването на климата и околната среда в техните страни.

Южноамериканците също имат недоволства, най-вече от протекционизма, практикуван от Европейския съюз, който попречва доставките на селскостопански артикули от Меркосур за Европа. Причината е ясна: страните от Европейски Съюз пазят ползите на своите производители на селскостопански и месни и млечни артикули от напористите съперници от Южна Америка. Оттук, споделят те, и твърдата тактика на европейските договарящи.

Разбира се, южноамериканците се нервират от менторския звук на рекомендациите, с който злоупотребяват представителите на Европейски Съюз. Особено във връзка с спазването на човешките права и демократичните процедури във вътрешната политика на страните от Меркосур. Беше маркирано, че въпросът за " правата на индивида " непрекъснато се употребява от европейците за закъснение на преговорния развой.

Шолц беше съпроводен в обиколката си от огромна делегация от бизнесмени, предприемачи, финансисти с ясно дефинирана стратегия за деяние за активизиране на търговията и импорт на първични материали. Това е немският прагматизъм: да, комерсиалното съглашение буксува, само че настоящите задания би трябвало да бъдат решени. Трябва да се побърза с възобновяване на изнасянето на част от продукцията в чужбина. Повишените разноски за сила и първични материали, влошената обстановка във веригите за доставки, неналичието на квалифицирани фрагменти (следствие от неолибералните опити!) се трансфораха в екзистенциален проблем за немския бизнес.

Стратегическата задача за Германия за заменяне на вноса на фона на безапелационното утежняване на търговско-икономическите връзки с Русия би трябвало да бъде решена бързо. Няма подозрение, че спешната обстановка ще продължи и през идващите години, няма бързи разновидности за излизане от нея, тъй че южноамериканската посока за Германия е една от най-важните.

Съдейки по изявлението на Шолц, което той даде преди да отлети за Южна Америка, канцлерът възнамеряваше да въвлече Аржентина, Чили и Бразилия в борбата на НАТО с Русия, да ги въвлече в оказването на военна помощ на Украйна, т.е. да стане страна във въоръжения спор.

Реакцията на събеседниците на канцлера беше предстоящо отрицателна. Президентът на Аржентина Алберто Фернандес сподели, че страната му, сходно на други страни в Южна Америка, " не изследва въпроса за изпращане на оръжия " в Украйна. Чилийският президент Габриел Борич се изрече в сходен дух.

Шолц в диалог с бразилеца Лула се придържа към най-негативната прогноза за Русия във връзка с развиването към Украйна. Заключението на канцлера: Бразилия има опция да направи " верния " избор и да се причисли към бъдещите триумфи. Слабо прикритият ултиматум на съвета надали се хареса на загрубял политик като Луис Инасио Лула да Силва.

На конференция след срещата бразилският водач уточни нуждата от изцяло изследване на аргументите за въоръжената борба: „ Мисля, че би трябвало да се обясни повода за войната сред Русия и Украйна. Заради НАТО ли? Заради териториални искания? В света има малко информация за това. Защо никоя от страните не демонстрира задоволително предпочитание да позволи войната посредством договаряния? "

Разбира се, президентът на Бразилия е добре осведомен с аргументите, които подтикнаха Русия да стартира специфична военна интервенция (СВO), за разкритията на политици и генерали от страните от НАТО за техните проекти: Западът има намерение да победи Москва, тъй че тя да капитулира и не постанова своя „ властнически дневен ред “ на международната общественост.

Външната политика на Запада е ориентирана към в допълнение разпалване на спора в Украйна, към замесване в него на нови артисти. Именно заради тази причина Лула реагира с такова зле скрито възмущение на безскрупулните маневри на немския новобранец в Голямата игра.

Трябва да се означи, че милитаристичните претекстове в изказванията на Шолц бяха посрещнати " с схващане " в избрани кръгове от представители на немската диаспора, чиито предшественици се преселват в страните от Южния конус след Първата и Втората международни войни. Тези хора са обичайно десни.

Сред тях има доста авторитетни герои, произхождащи от фамилии, които поредно са заемали преобладаващи позиции в икономическия живот в района от времето, когато Германия е наричана Третият райх. Днес немското разузнаване BND (Федералната разследваща служба), като се изключи че взема решение чисто разследващи задания, обезпечава сигурността и успеваемостта на немския бизнес в Южна Америка. Според традиция, датираща от времето на Валтер Николай, който управлява разузнаването при император Вилхелм II, в Германия предприемаческите " покриви " най-често се употребяват като оперативни прикрития.

Резидентурата на BND в страните от Южния конус неотдавна бяха насочени към основаване на удобни условия в локалните държавни кръгове за обезпечаване на доставките на метали, най-вече литий. Глобалният взрив на електрически транспортни средства, употребяващи литиево-йонни акумулатори, е наклонност, в която немската автомобилна промишленост се пробва да резервира водачеството.

Стратегическата стойност на лития дефинира остротата на конкуренцията за находищата в Южна Америка, 70 % от които се намират в Боливия, Чили и Аржентина. Това е " литиевият триъгълник ", износът от който се реализира през чилийското пристанище Антофагаста. Може би точно „ литиевата тематика “ е била главната в диалозите на Шолц с президента на Чили Габриел Борич.

Темата за СВO беше повдигната от немската делегация на всички равнища, само че не беше допустимо да се преодолеят „ проруските настроения “ на латиноамериканците: левите организации на континента интензивно популяризират наличната информация по този въпрос, правят разяснителна работа, притеглят към нея обвързваните с тях печатни медии, радиостанции, интернет, обществени мрежи.

Все повече се популяризира мнението, че спорът в Украйна е подхранван и подклаждан от Съединени американски щати. Изводът е явен: съгласно Шолц „ безкритичното ” отношение на южноамериканските президенти към украинския спор е директно отражение на преобладаващите настроения в обществото. Така че задачата на Шолц в страни, добре осведомени с метода на деяние на американската „ империя “, явно се провали.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР