Не бързайте да си сменяте левовете за евро, съветва икономистът

...
Не бързайте да си сменяте левовете за евро, съветва икономистът
Коментари Харесай

Икономист съветва: Не бързайте да си сменяте левовете за евро

Не бързайте да си сменяте левовете за евро, поучава икономистът Петър Ганев пред " Фокус ".

" Предстои конвергентния отчет от Европейската централна банка, той ще излезе може би юни-юли месец. Той ще каже по какъв начин сме с критериите, изключително критерия за инфлацията, дали съумяваме да го осъществим. И след средата на годината, след ротацията, ще имаме изясненост за еврозоната дали ще се случи на 1 януари 2025 година Докато не излезе отчета на ЕЦБ няма да имаме окончателен отговор на този въпрос.

Всички се концентрират в инфлацията, не мисля, че това ще е огромният проблем. Един от проблемите е какво ще вършат възрастните хора, които имат събрани някакви пари в дома си за 20-30 и повече години. Те по някакъв метод ще би трябвало да ги обменят в един миг. Това са обществени опасности, подбудени от структурни проблеми от беднотия. Възрастни хора - самотно живеещи, а че цените ще се удвоят и хората ще изгубят спестяванията си - това са просто легенди ".

Според Ганев не би трябвало да има риск при превалутирането сред лев и евро: " Тук е въпрос на рента, която дава банката, условия и така нататък Валутният ръб го подсигурява, знаем какъв ще е курсът при влизане в еврозоната. От тук нататък, в случай че имате депозити и заеми в други валути, към този момент всеки си носи цялостния валутен риск. По принцип в никакъв случай не би трябвало да забравяме, че във финансовата сфера риск има. Има много висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния заем ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР