Не бързайте да обменяте лева с евро. Това каза в

...
Не бързайте да обменяте лева с евро. Това каза в
Коментари Харесай

Петър Ганев за превалутирането: Един от проблемите е какво ще правят възрастните хора, които имат събрани пари в дома си

Не бързайте да обменяте лв. с евро. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът Петър Ганев, старши откривател в Институт за пазарна стопанска система.

" Предстои конвергентния отчет от Европейската централна банка, той ще излезе може би юни-юли месец. Той ще каже по какъв начин сме с критериите, изключително критерия за инфлацията, дали съумяваме да го осъществим. И след средата на годината, след ротацията, ще имаме изясненост за еврозоната дали ще се случи на 1 януари 2025 година Докато не излезе отчета на ЕЦБ няма да имаме окончателен отговор на този въпрос. Всички се концентрират в инфлацията, не мисля, че това ще е огромният проблем. Един от проблемите е какво ще вършат възрастните хора, които имат събрани някакви пари в дома си за 20-30 и повече години. Те по някакъв метод ще би трябвало да ги обменят в един миг. Това са обществени опасности, подбудени от структурни проблеми от беднотия. Възрастни хора - самотно живеещи, а че цените ще се удвоят и хората ще изгубят спестяванията си - това са просто легенди ", разяснява Ганев по отношение на превалутирането от лв. в евро.

Според него не би трябвало да има валутен риск сред лев и евро: " Тук е въпрос на рента, която дава банката, условия и така нататък Валутният ръб го подсигурява, знаем какъв ще е курсът при влизане в еврозоната. От тук нататък, в случай че имате депозити и заеми в други валути, към този момент всеки си носи цялостния валутен риск. Помним какво стана с едни заеми в швейцарски франкове. Там даже държавното управление се намеси по някакъв метод да оказва помощ на не доста огромен брой, само че въпреки всичко няколко хиляди индивида, които бяха взели такива ипотечни заеми. Така че валутният риск се носи, когато валутата е друга от лев или от евро. И по принцип, в никакъв случай не би трябвало да забравяме във финансовата сфера, че риск има. Има много висок риск да ни вдигнат лихвата по ипотечния заем ", означи икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР