Не 2, а цели 15 адреса са били разрешени за

...
Не 2, а цели 15 адреса са били разрешени за
Коментари Харесай

ДАНС: Българска фирма натопила Nexo

Не 2, а цели 15 адреса са били позволени за претършуване от съда при взаимната акция на прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи против притежателите на криптобанката на ексдепутата Антони Тренчев и Коста Кънчев Nexo. Това стана ясно в хода на чуването на ръководителя на Агенцията Пламен Тончев пред членовете на краткотрайната отраслова комисия, целяща установяването на обстоятелствата и събитията към следствието на Nexo.

От думите на Тончев, който бе стеснен от параметрите на откритото съвещание на комисията и отсъствието на наблюдаващия прокурор по формираното досъдебно произвеждане, разгласи, че първичните данни към ДАНС са били получени по информация, постъпила от българска финансова институция предходната година. Това се е случило в средата на годината. 

Проверката е формирана през юли 2022 година, а през септември ДАНС е алармирала Софийската градска прокуратура с съответните материали, събрани до оня миг.


Шефът на ДАНС 

Към момента се прави инспекция на свързани лица, както и на притежавано имущество, разкри още Тончев. 

Депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова го пита дали на база на партньорските служби ДАНС е взела решението да сезира обвиняването. A той посочи, че тези данни от непознатите служби са удостоверили подозренията на Агенцията, че са осъществени злоупотреби. 

И Движение за права и свободи, и " Възраждане ", и Българска социалистическа партия настояха да научат дали се проверяват финансови потоци от Nexo към политически партии у нас (като очевидно се засяга Демократична България и към този момент разкритите преводи в размер на близо 400 000 лв. от чиновници, физически лица, на криптобанката в последните 2 години - б.р.). 

Приетите правила не анулират това, което се съдържа в процесуалните закони и там, където има възбрана за изнасяне на информация, важи и за нас, подсети зам.-лидерът на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Но помоли депутатите да се откажат от " пламенната отбрана ", тъй като в противоположен случай " обезпечено ще се сдобием с друго ". 

Бившият финансов министър и съпредседател на Продължаваме промяната Асен Василев попита съответно шефа на ДАНС дали тя е поискала информация и съдействие с непознатите служби, или редът е противоположен - т.е. непознатите служби са поискали данни и продан от ДАНС, Тончев отговори, че точно Агенцията се е обърнала към партньорските звена. 

" ПГ на Движение за права и свободи си слага избрани цели в тази комисия - не бизнес практиките, на която и да е компания, те не ни интересуват, тъй като там към този момент е подписано извънсъдебно съглашение (със Съединени американски щати - б.р.) и е приета виновност и са платени колосални суми, които няма по какъв начин да ни пробутат като историческо съглашение, колкото и да желаят. Това е невиждана санкция за българските компании. Нас обаче ни интересува дали ДАНС проверява политическа корупция - на връзки на Nexo с политически лица у нас. Да не се окаже, че са купувани цели партии? ", сподели пък зам.-лидерът на Движение за права и свободи Йордан Цонев. 

Но шефът на ДАНС подсети: 

" ДАНС не е политическа полиция и вие го знаете доста добре. Ако някое от лицата е направило нещо срещу волята му, или е стимулиран по някакъв метод да извърши нарушаване на закона, това ще стане ясно. Разследването на Прокуратурата е в напълно начален стадий, тъй че този въпрос ще се разиска и с наблюдаващия прокурор. Ако се потвърди престъпление, лицата ще понесат своята отговорност. Въпрос на доказване е вашето запитване, както и решение на българския съд ". 

Цонев обаче внесе конкретизиране, че политическата корупция е доста значим детайл от националната сигурност. " Имате пълномощията и задоволително претекстове този проблем да се проверява ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР