НДК бе началната точка на шествието, а крайната - пред

...
НДК бе началната точка на шествието, а крайната - пред
Коментари Харесай

От София през Прищина до Берлин: Жените не искат празници, а равни права

НДК бе началната точка на шествието, а крайната - пред Министерския съвет. Изказвания направиха активистки и представителки на разнообразни организации, които работят по правата на другите групи дами. 

Освен за ограничения против насилието и дискриминирането, уредници и присъстващи желаеха незабавни ограничения против социално-икономическата неравнопоставеност и гарантиране човешките права на всички дами и девойки.

Рая Раева от Български фонд за дамите разяснява пред Българска национална телевизия: " Шествието на 8 март е да напомним, че в действителност това е ден за правата на дамите, за всички права, които са извоювани през предишния век и за всичко, което продължава да бъде проблем пред дамите. "  

Шествие за правата на дамите се организира и Пловдив .

Денят на дамата бе белязан с голям брой демонстрации и в други страни. 

Шествието в София
Снимка: Булфото

Такава имаше и на пл. " Колеж " в центъра на турската столица, проведена от Анкарската платформа на дамите. Демонстрацията стартира от площад " Колеж " в Анкара , като се   включиха хиляди дами на разнообразни възрасти - ученички, студентки, дами на междинна възраст, както и възрастни дами. Малки момиченца с майките си също се причислиха, осведоми Българска телеграфна агенция. По време на демонстрацията заваля мощен дъжд, само че макар студа, вятъра и дъжда проявата продължи.

Жените стачкуваха против войната, бедността, насилието и нарушаването на правата на представителките на нежния пол. Демонстрацията бе под надпис " Няма да мълчим, не се опасяваме, няма да се подчиняваме! ". По време на шествието участничките пееха песни, свиреха с тромби, тупаха на барабани и удряха чинели.

Мерките за сигурност в региона бяха извънредно засилени, като демонстрацията бе охранявана от голям брой служители на реда, в това число от специфичните сили за битка с вълнения. На демонстрацията се допускаха единствено дами, като участничките не допускаха даже мъже публицисти, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Участничките издигнаха плакати с лозунги " Ако можеха единствено дамите да ръководят света, какъв брой по-добре щеше да е ", " Няма да мълчим, няма да се опасяваме, няма да се подчиняваме ", " Не съм сама, с вас съм ", " Водим единна битка с дамите, принудени да изоставен страните си ". Жените скандираха в поддръжка на палестинците, а някои издигнаха и антиправителствени лозунги.

Демонстрацията в Анкара
Снимка: БТА/Джанан Исмаил

Няколко хиляди души излязоха по улиците на Берлин , с цел да отбележат Международния ден на дамата, съобщи ДПА. Организатори на демонстрацията на площад Ораниенплац в квартал Кройцберг бяха профсъюзи и цивилен сдружения. Според представител на полицията в проявата са се присъединили към 4500 души.

Участниците желаеха по-добри условия на живот и труд за дамите. По-късно денем под съпровода на музика протестиращите се насочиха на протестно шествие до Бранденбургската врата, където се чака да се съберат към още 5000 души.

В немската столица довечера са планувани още няколко демонстрации. Част от митингите в кварталите Фридрихсхайн и Кройцберг, в които се включиха по няколкостотин души, са проведени от представители на радикалната левица.

В Берлин хиляди желаеха по-добри условия на живот и труд за дамите
Снимка: БТА/АП, Маркус Шрайбер

В Прищина пък се проведе обичайното за 8 март шествие на колектив " Протестираме (през март), не честваме " ( " MARShojmë S`festojmë " ), което приканва за тъждество и правдивост за дамите, оповестиха косовски медии, представени от Българска телеграфна агенция. На шествието бе поискана и правдивост за дамите, убити в Косово, както и за тези, станали жертви на домашно принуждение.

Протестиращите носеха транспаранти и табелки с разнообразни надписи, измежду които " независимост ", " тъждество ", " взаимност ". Активисти за правата на дамите в Косово обявиха, че дамите са дискриминирани във връзка с заетостта и желаеха повече сигурност за тях в обществената и частната сфери, написа албанската редакция на Радио Свободна Европа.

По информация на медията от 2010 година до ноември 2023 година в Косово са убити 55 дами. В някои случаи правозащитните организации упрекват управляващите в страната, че не са съумели да защитят дамите, изложени на риск от принуждение. В множеството случаи причинителите на убийствата са съпрузите на дамите, след което в статистиката на направилите ликвидиране на жена се подреждат бащите и синовете им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР