Като илюстративен пример от ООН посочват Централна Африка. Там много

...
Като илюстративен пример от ООН посочват Централна Африка. Там много
Коментари Харесай

Жените страдат повече от измененията на климата

Като илюстративен образец от Организация на обединените нации показват Централна Африка.

Там доста коренни нации в страните към басейна на езерото Чад срещнаха съществени проблеми, откакто главният водоизточник стартира да пресъхва.

През последните 50 години площта на езерото Чад е намаляла с съвсем 90%.
С отстъплението на брега, жителите на крайбрежните градове би трябвало да преодолеят дългите дистанции до водата.

Тъй като хората се местят в градовете в сухия сезон, тежестта на грижите за семейството, обезпечаването на вода и храна за цялото семейство попада върху раменете на дамите.

Този проблем обаче визира освен жителите на селските региони. В международен мащаб, дамите постоянно са изправени пред беднотия, защото те са по-слаби от мъжете в обществено и икономическо отношение, за тях е по-трудно да се изправят на краката си след естествените бедствия, които засягат инфраструктурата, работните места и жилищата в засегнатата зона.

Така, след урагана "Катрина " през 2005 година, по-голямата част от жертвите на наводненията в щата Луизиана са афроамерикански дами.

И в този момент те са изложени на риск в такива ниско ситуирани градове като Ню Орлиънс.
Проучване на професор Жаклин Лит за проблемите на дамите и неравенството сред половете в университета Рутгерс, демонстрира, че ураганът "Катрина " в Ню Орлиънс най-силно е засегнал бедните афроамериканци от женски пол.

Повече от половината от всички небогати фамилии в града са самотни майки, които мощно зависят от обществената помощ.
Такива естествени бедствия, като урагана Катрина, нарушават обществените връзки, посредством които бедните дами съумяват да оцелеят и поддържат фамилиите си.

Изследванията също по този начин демонстрират, че естествените бедствия не засягат всички хора по идентичен метод.

В отчета на Международната асоциация "Oxfam ", занимаваща се с проблемите на бедността, следва да се означи, че съотношението на оживелите от цунами мъже и дами е съвсем 3: 1 в Шри Ланка, Индонезия и Индия (данни 2004 г.).

Въпреки че създателите на отчета не показват точните аргументи, тази наклонност се наблюдава в целия район.
Експерти настояват, че мъжете имат по-голям късмет да оцелеят по време на цунами , в това число и заради обстоятелството, че те са по-добри плувци, а дамите постоянно губят скъпо време, ангажирани до последния миг в обезпечаването на сигурността на техните деца и други родственици.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР