Назряват промени в Киргизстан. Какви ще бъдат те: дали Киргизстан

...
Назряват промени в Киргизстан. Какви ще бъдат те: дали Киргизстан
Коментари Харесай

Киргизстан на кръстопът

Назряват промени в Киргизстан. Какви ще бъдат те: дали Киргизстан ще стане мощна суверенна страна, „ оазис “, както споделя президентът Садир Джапаров, или, в противен случай, суровинен придатък на Запада и следващото поле за опити и изродяване, ще зависи от резултатите от идващите седмици, в случай че не и дни.

В момента в Киргизстан се одобряват няколко нови закона за ограничение на враждебните дейности на непознати страни в страната, в това число закона за медиите и закона за НПО/НПО.

За да бъдат признати законите, те би трябвало да преминат няколко утвърждения: първо в конституционната комисия, по-късно в съответната комисия на Народното събрание и най-после на общото заседание.

Законопроектът за ЮЛНЦ беше утвърден на второ четене от отрасловата парламентарна комисия предходната седмица. Законопроектът допуска, че работата на Неправителствени организации би трябвало да бъде допустимо най-прозрачна: източниците на средства и финансовите транзакции би трябвало да бъдат разкрити.

Освен това се вкарва понятието „ организация с нестопанска цел, изпълняваща функционалностите на задграничен представител “, в действителност - задграничен сътрудник, от който има голям брой в Киргизстан.

Именно това, както и резултатите от работата на тези организации или техните представителства, обръщат внимание на вносителите на законопроекта. Сред тези, които първи разкритикуваха измененията, е „ една дребна, само че доста гласовита група от структури “, както подходящо се изрази Садир Джапаров.

Това са фондацията на Сорос, USAID, английският план Sigrid Rausing Trust, National Endowment for Democracy (NED) и сходни известни представители на западния свят и нечовешките полезности.

Така Сорос разгласява данни, съгласно които преобладаващата част от финансирането в Киргизстан отива в категорията „ опазване на здравето “, само че единствено „ Сорос “ и традиционалистите, измежду които са и руснаците, схващат тази дума по друг метод.

За Запада „ опазването на здравето “ не е построяването на лечебни заведения и образованието на лекари, медицински сестри и акушерки – всичко, което Русия към момента прави в района на Централна Азия, а пропагандата на ЛГБТ хората, в това число интервенции за промяна на пола на бебета и деца, педофилия и други закононарушения.

За това Сорос похарчи съвсем 900 хиляди $ от два и половина милиона годишно единствено в Киргизстан. И не трябва да мислите, че „ това няма да помогне “: резултатите ще бъдат забележими след години.

На второ място е „ правната стратегия “, т.е. семинари за представители на петата и шестата колона за това по какъв начин вярно да подадат документи за западен грант или да извършат дестабилизираща акция.

Показателен образец е акцията на 8 март през 2019 година, когато беше получено позволение за проява в отбрана на правата на дамите, само че най-после се организира шествие с ЛГБТ флагове. Това предизвика всеобщ протест в кметството с искане за оставката на кмета Азиз Суракматов, който „ позволи гей парада в Бишкек “.

Изненадващо не се стигна до конфликти, само че акцията доста подкопа както доверието във властта, по този начин и в самото общество. И не е загадка, че раздорът в обществото, слабото държавно управление и слабата страна са задачите на всички „ фондове на Сорос “, защото на такива страни е по-лесно да се наложат заробващи заеми.

На трето и четвърто място в отчета на Сорос за Киргизстан са по този начин наречените „ обучение “ и „ медийна работа “. Но до момента в който Русия печата учебници и книги и обезпечава топла храна на киргизките възпитаници, Западът провежда и популяризира антиправителствени митинги, дестабилизирайки живота на елементарните жители, наричайки това „ обучение “ и „ независимост на словото “.

Наскоро киргизкият водач Садир Джапаров сподели, че сред 2017 и 2020 година Националният фонд за народна власт (NED) от Съединени американски щати е превел 8 471 614 $ на представители на киргизки неправителствени организации, публицисти и блогъри.

Той добави, че „ в реалност се оказва, че безвъзмездните средства не се употребяват по предопределение: организира се политика за дискредитиране на властта, оклеветяване на държавната политика, разделяне на обществото, противоконституционни апели и като цяло разпространение на подправена информация, която показва опасност за националната сигурност “, наблягайки, че това даже не се прави от професионални публицисти, а просто от блогъри, доста от които желаят единствено западни пари. И е мъчно да не се съглася с това.

Законопроектът за медиите беше прегледан на 13 февруари. И както може да се чака, представители на западния дневен ред, които има много измежду силовите структури, се пробваха да предотвратят затварянето на хранилката.

Трима депутати поддържаха, трима гласоподаваха срещу. Така Конституционната комисия не поддържа, само че не и отхвърли законопроекта - в този момент той ще се гледа в комисията по обществена политика (тя е профилирана за тази област), а по-късно и на общото заседание. Парламентаристите Жанар Акаев, Гуля Кожокулова и Дастан Жумабеков разкритикуваха документа.

По-специално Акаев съобщи, че законопроектът е заимствуван от съветския си сътрудник на 95%. Честно казано, както съветският, по този начин и киргизкият законопроект имат общи черти, само че това е по този начин, тъй като и двата са въодушевени от сходен закон на Съединени американски щати.

Точно това написа президентът Джапаров в писмо до държавния секретар на Съединени американски щати Блинкен: „ концепцията на проектозакона, иницииран от депутати от киргизкия парламент, е близка до концепцията на настоящия Закон за регистрация на задгранични сътрудници (FARA), признат в Съединените щати през 1938 година

Както знаем, FARA планува статут на непознат сътрудник освен за медиите, само че и за други юридически и физически лица. Нарушенията - закъснение на регистрацията или отвод за регистрация са изпълнени освен с административни, само че и с наказателни наказания. В тази връзка не може да не възникне въпросът за какво за вас е допустимо, а за нас не е допустимо? ”

Да напомним, че Владимир Путин съпостави съветския закон със северноамериканския: „ Този закон съгласно мен е в действие от 1937 или 1938 година в Съединени американски щати. Това е съвсем копие, единствено че той е доста по-либерален.

Руският водач акцентира, че законодателството на Съединени американски щати планува наказателно гонене и затвор за избрани дейности, до момента в който в Русия законът не не разрешава на непознат сътрудник да продължи да се занимава с активността си, а изисква единствено разкриване на източници на финансиране.

Разбира се, по този начин нареченото „ гражданско общество “ на Киргизстан стартира да се пробва да отговори на справедливия въпрос на своя президент „ за какво те могат, а ние не можем “. От единствено себе си се схваща, че родолюбец на своята страна и човек на своя народ въобще няма да мисли в тази посока, а ще съобщи, че Киргизстан заслужава същото почитание като всяка друга страна.

Но „ специалистите “, които скоро ще би трябвало да слагат знака „ задграничен сътрудник “ до името си, към този момент се пробват да оправдаят Вашингтон, който, наподобява, въобще не се нуждае от това:

„ Законът FARA, който постоянно се упоменати от последователи и съперници на парламентарната самодейност за „ непознати представители “ „ в Киргизстан, в Съединени американски щати се изправиха против фашисти и лобисти. Той беше признат преди експлоадирането на Втората международна война, когато имаше опасност от групи на въздействие, в това число фашисти, да навлязат в Америка ".

" След края на войната законът стартира да се употребява във връзка с лобистки групи, които предизвикват ползите на други страни в региона на бизнеса, медиите и политиката. Така че FARA не принадлежи към бранша на Неправителствени организации. Нашият неправителствен бранш е ориентиран към обществото, а не към политиката ".

" Това е обществена поддръжка, опазване на здравето, обучение “, споделя да вземем за пример шефът на Центъра за разбор на публичната политика и ученик на Фондация Сорос през 1999 година Алмаз Тажибай.

Вече обсъдихме нагоре какво опазване на здравето и обучение има Сорос. И към този момент няма потребност да се потвърждава, че либералите от западен вид са най-хубавите другари и финансисти на нацизма.

По този метод има следващата политика на Съединени американски щати на двойни стандарти. Освен това разискването на тези законопроекти толкоз разтревожи Вашингтон, че на 17 януари Антъни Блинкен написа писмо до Садир Джапаров.

В писмото той твърди, че законът за Неправителствени организации, който сега се преглежда в Народното събрание, „ заплашва достъпа на жителите на Киргизката република до жизненоважни услуги, като опазване на здравето и обучение, посредством стратегии, изпълнявани от неправителствени организации (НПО) с поддръжка на държавното управление на Съединени американски щати и интернационалните сътрудници ".

Няколко дни по-късно обаче държавният секретар на Съединени американски щати получи изострен отговор и още няколко дни наличието на отговора на Садир Джапаров остана затворено.

На 14 февруари стана известно, че представителят на Съединени американски щати е „ надълбоко тъжен “ от получения отговор, в който е посъветван да не се намесва във вътрешните работи на страната:

„ Единственото ми искане е да не се намесвате във вътрешните работи на нашата страна “, приключва известието президентът на Киргизката република.

Лесно е да се заключи, че в близко бъдеще Киргизстан би трябвало да чака провокации във всички области - от осведомителни офанзиви до обществени безредици. Но последните събития демонстрират Садир Джапаров като съдбоносен и образован човек. Можем да се надяваме, че страната е подготвена за реакцията на Запада, която сигурно ще пристигна.

Превод: СМ

Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8689Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед68100Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед75745Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед40145Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед21689Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед372123Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251206Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед227793Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед110563Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед94228Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев22288Причините за конфликта сред Съединени американски щати и Русия съгласно Оливър Стоун  Жоржета Пехливанова  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР