Назначеният за премиер Джузепе Конте представя списък с кандидати за

...
Назначеният за премиер Джузепе Конте представя списък с кандидати за
Коментари Харесай

Сблъсъкът между ЕС и новото италианско правителство предстои

Назначеният за министър председател Джузепе Конте показва лист с претенденти за министри на президента Серджо Матарела

Още по тематиката
Италианският проблем на Европейски Съюз

Със или без предварителни избори, вероятността за държавно управление сред евроскептици и популисти в Рим е огромна
31 май 2018
Политически дилетант на път да оглави държавно управление в Италия, което тревожи Европейски Съюз

Антисистемните " Лига " и " 5 звезди " оферират за министър председател малко известния учител по право Джузепе Конте
22 май 2018 Сделката за съставянето на ново държавно управление в Италия е " победа на демокрацията над заканите от Европейски Съюз ", написа в обществените мрежи водачът на френския " Национален фронт " Марин льо Пен. Коалиционното ръководство на евроскептици и популисти може и да поставя завършек на продължителната политическа парализа в Италия, само че когато Льо Пен приветства нещо, то е сериозен мотив за терзание в Брюксел.

За повторно в границите на седмица назначеният за министър председател Джузепе Конте показа лист с претенденти за министри на президента Серджо Матарела, като този път получи утвърждение и образът на новия кабинет се оформи. Опитите да се сформира технократска администрация се провалиха и в този момент ръководството ще е в ръцете на евроскептичната " Лига " на Матео Салвини и на популисткото Движение " 5 звезди " на Луиджи ди Майо, които на изборите на 4 март получиха надлежно 18% и 32% от вота.

Постигане на компромис

Матарела отхвърли първичното предложение на антисистемните партии за евроскептичен стопански министър и по този начин ги блокира. Но в четвъртък бе контрактуван различен претендент за поста, откакто " Лига " отстъпи от по-ранното си гледище, и по този начин стана допустимо новото държавно управление.

" Четирите дни на конституционна рецесия завършиха и популистката коалиция, водена от малко известния учител по право Джузепе Конте, ще встъпи в служба. В последна сметка двете партии взеха решение да правят отстъпка и да одобряват президентското несъгласие върху първичния им избор за стопански министър. Техният новопредложен претендент поддържа продължаващото участие на Италия в еврозоната. Но спорът с Европейски Съюз не е приключил ", обобщава Военновъздушни сили.

Точките на конфликт са налице. Програмата на " Лига " и " 5 звезди " включва увеличение на разноските и орязване на налозите в надълбоко задлъжнялата страна, което може да влезе в несъгласие с фискалните правила на Европейски Съюз. Освен това Салвини, който ще бъде вътрешен министър и вицепремиер, дава обещание по-твърди политики по отношение на имигрантите, което в допълнение може да обтегне връзките с Брюксел.

Двете партии показват в взаимно изказване: " Всички условия за държавно управление на " Лига " и " 5 звезди " бяха изпълнени. " В противоположен случай опцията за предварителни избори, на които радикалите можеха да получат повече гласове, бе огромна. Прогнозите бяха, че тогава вотът ще се трансформира в де факто референдум за напускането на еврото.

Ключови назначения

Сред основните назначения в новия кабинет са преподавателят по стопанска система Джовани Триа за министър на стопанската система, водачът на " 5 звезди " Ди Майо за министър на промишлеността и вицепремиер и противоречивият първичен претендент за стопански министър Паоло Савона за министър на европейските въпроси.

Вотът на доверие и в двете камари на Народното събрание не е проблем за съдружния кабинет, защото " Лига " и " 5 звезди " имат болшинство. " Ще работим крепко, с цел да осъществяваме политическите цели, които към този момент описахме в държавното съглашение ", съобщи Конте, представен от Reuters. Но в този момент подозренията са какъв брой тъкмо действителна власт ще бъде оставена на човек, който е безспорен политически дилетант.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР