Назначените директори от Кирил Петков в Държавната консолидационна компания (ДКК)

...
Назначените директори от Кирил Петков в Държавната консолидационна компания (ДКК)
Коментари Харесай

Назначените от Кирил Петков шефове на ДКК вече са аут от компанията

Назначените шефове от Кирил Петков в Държавната консолидационна компания (ДКК) към този момент не са в холдинговата конструкция, която ръководи активи за над 1 милиард лв. - от предприятия за кисело мляко, през военни фабрики до строителна компания и организации за пазарни изследвания.

Анастас Гогов, който някогашният стопански министър и сегашен водач на " Продължаваме промяната " Кирил Петков номинира и за изпълнителен шеф на ДКК е освободен от поста на 28 септември, демонстрира информация на Mediapool в Търговския указател.

С директорския пост в ДКК се раздели и Валери Белчев, откакто зае поста на финансов министър във втория кабинет на Стефан Янев.

В сряда публично беше обявено, че са назначени трима нови шефове - двама представители на страната и един самостоятелен.

Няма информация дали продължава започнатото преструктуриране на мегахолдинга, обявено от Кирил Петков.

Незабавно освобождение

Едно от първите решения на новия министър на стопанската система Даниела Везиева е било неотложно да освободи от поста назначеният от Кирил Петков Анастас Гогов, демонстрират оповестените документи в Търговския указател.

Везиева стана министър на 16 септември, а на 21 септември общото заседание на ДКК освобождава Анастас Гогов, който бе назначен на.

" Надявам се Анастас Гогов да стане изпълнителен шеф на ДКК идната седмица. Мина безусловно транспарантен конкурс, в който участваха осем претендента. Много съм благополучен да покажа на администрацията по какъв начин се прави безусловно транспарантен конкурс ", сподели тогава Петков.

Кирил Петков и Атанас Гогов участваха дружно в митингите против държавното управление на Бойко Борисов през лятото на 2020 година

Не е ясно каква е повода за промяната на Атанас Гогов, който не е в листите на " Продължаваме промяната ". От оповестените документи в Търговския указател не излиза наяве. Смяната не е коментирана обществено нито от Даниела Везиева, нито от Кирил Петков.

Новите лица

Александър Михайлов и Чавдар Христозов са новите членове на Съвета на шефовете на ДКК от квотата на представителите на страната след извършен конкурс на Министерство на стопанската система, стана ясно в сряда.

Александър Михайлов има забележителен опит в обществени и частни сдружения в региона на военно-промишления комплекс от 2012 година насам, като е заемал разнообразни, в това число висши управителни длъжности. От юли 2017 година до октомври 2018 година е изпълнителен шеф на " Кинтекс " ЕАД. Притежава и административен опит в държавни ведомства.

Почти целият държавен военнопромишлен комплекс е под шапката на ДКК. Той стана част от холдинговата конструкция по времето на икономическия министър Божидар Лукарски. В момента има напрежение във ВМЗ Сопот, като точно това бе повода Кирил Петков да уволни някогашния изпълнителен шеф на ДКК.

Нещо повече по-късно Кирил Петков, които са стопирани от министър Везиева, сподели инспекция на Mediapool в Търговския указател. Така обвързваният с " Мултигруп " ръководител на Съвета на шефовете на ВМЗ Сопот.

Другият нов член на директорския ръб на ДКК Чавдар Христозов е показан, че има " богата експертиза в региона на търговията и мениджмънта в разнообразни сдружения ". През последните седем години е бил консултант по търговско-икономическите въпроси и началник на СТИВ-Москва към Министерство на стопанската система, дирекция " Външноикономическо съдействие ". По времето на тройната коалиция - в интервала 2007 – 2009 година е бил зам.-председател на държавна организация " Държавен запас и военно краткотрайни ресурси ", която беше в квотата на Движение за права и свободи.

Като самостоятелен представител в директорския ръб на ДКК влиза Ваня Караганева. Тя също е показана с " богат административен опит ". Работи в Народното събрание от 1993 година, а през 2013 година и 2014 година работи като шеф кабинет в министерства на служебните държавни управления, без да е посочено в кои. В 42-ото и 43-ото Народно заседание е била основен експертен помощник в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

Новите членове се причисляват към досегашния управителен състав на ДКК, който включва Рая Каназирева (изпълнителен директор), Радостин Вазов и Диляна Софиянска - всички назначени по времето на ГЕРБ с състезания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР