Назначената в края на 2021 г. Таня Карбова имала чудесна

...
Назначената в края на 2021 г. Таня Карбова имала чудесна
Коментари Харесай

Музиканти в Разград стоят без работа, искат оставката на директорката си

Назначената в края на 2021 година Таня Карбова имала чудесна идея, само че не я изпълнявала

Държавният Театрално-музикален център в Разград е неповторим културен институт за България . Преди десетина години той обединил три разнообразни звена - спектакъл „ Антон Страшимиров “, естрадна сцена „ Назъм Хикмет ” и разградската филхармония „ Проф. Димитър Ненов ”. Целта била оптимизация на администрацията.

Към ден сегашен обаче, наподобява, че това основава и съществени проблеми . Те ескалираха в протест през този месец с искане на оставката на ръководителя на структурата Таня Карбова. Тя бе определена след конкурс и бе назначена на поста през декември 2021 година

Така наречената Филхармония, която в действителност е единствено оркестър, е с над стогодишна история и е била към общината до 2014 година Заради финансови проблеми тогава е поета от страната, като е присъединена към театрално-естрадния център.

Откакто Таня Карбова оглавява центъра, музикантите стартират последователно да понижават – съкратени са към 20-25% от тях. От 34-35 броят им е паднал на 26. Опасенията са, че „ филхармонията “ ще бъде унищожена.

Затова и преди две седмици се стигна до ексцентрична форма на митинг.

„ Творческият колектив на Разградската филхармония „ Проф. Димитър Ненов “ организира музикален митинг пред залата на Филхармонията. Основното искане бе за оставка на шефа на Театрално-музикалния и филхармоничен център Таня Карбова поради освобождението на оркестранти и редуциране на симфоничния оркестър до най-малко “,

Пред „ Флагман “ флейтистът Николай Николов, представител на КНСБ в оркестъра, изясни , че проблемите почнали още от началото на мандата на Таня Карбова.  „ Лека-полека се стигна до фаза, при която е към този момент нетърпимо “ , уточни той.

В интернет има и с искане за оставката на Карбова.

„ Същината на казуса е, че Таня Карбова има персонално отношение към филхармонията. Тя е абдикирала, отказала е тотално да управлява този оркестър и той е оставен в безтегловност. Тя не желае да разбере, че е нейна задача като шеф на този държавен институт да направи по този начин, че оркестърът да проработи и то да проработи печелившо. Нейната тактика е да ни държи, без да работим, с цел да излезе, че ние сме единствено разход “, счита Николов.

По думите му, преди Таня Карбова да поеме управлението на института, оркестърът работел и то прекомерно добре . Правели се мюзикъли, предходният шеф успявал да съчетава някак си другите звена, тъй че да работят дружно.
„ Таня Карбова съзнателно не се възползва от потенциала на предприятието , което би трябвало да ръководи “, сподели още флейтистът . „ Ние желаеме оставката й, потвърдена е мениджърската й несръчност. “

Карбова спечелила състезанието, в който съперници й били тогавашният началник Тодор Мадолев и диригентът Левон Манукян.  Концепцията й била „ доста добре звучаща “, само че тя не се изпълнявала в нито едно отношение, в това число и за филхармонията.

Таня Карбова дава отговор на това обвиняване по този начин: „ Не е моя работа да пиша концепцията в музикалната й част. И поканих Калина Василева, която в този момент е диригент на Шуменска симфониета. “

Василева работила в оркестъра в Разград, само че при Тодор Мадолев напуснала дружно с други музиканти от Шумен. Те били заместени от такива от операта в Русе, откъдето съгласно Карбова идват и огромна част от проблемите сега.

Те са на осемчасов трудов контракт в Русе, а при нас са на четири часа. И това са две трети от музикантите на тази групировка. Т.е. мен юридически няма закон, който да ми забрани да ги освободя тези, които са на втори трудов контракт. Можех да ги освободя незабавно с встъпването ми на тази служба “, разяснява ръководителка пред „ Флагман “.

Тя изрази съмнения, че акцията против нея е обвързвана по някакъв метод и с локалните избори и можело и да е „ по партийна линия “.

„ На някои хора доста им е комфортно аз да съм отговорна за унищожаването на тази филхармония “, уточни Таня Карбова.

„ Аз няма за какво да депозирам оставка . Аз имам шеф. 14-членна комисия от специалисти ме е назначила. Когато в Министерството решат, че аз не си правя добре работата, ще назначат още веднъж конкурс. Тогава всеки, който счита, че е по-компетентен от мен, да заповяда, да се яви на конкурс! Така действат нещата, а не с избори, сякаш ще избираме кмет “, добави Карбова.

Иначе предходната седмица, в сряда, протестиращите били на среща в Министерството на културата, с цел да показват настояванията си. В нея не взел участие министърът, а негов заместител – Виктор Стоянов.

„ Ние от него получихме увещание, че „ ще пуснем инспекция, ще забележим какво става “ . Може би звучеше като „ тате ще ми купи колело, но различен път “, само че – не знам “, сподели водачът на протестиращите оркестранти Николай Николов.

Таня Карбова не е взела участие в тази среща. Тя изясни, че предходната година имала пет инспекции от Инспекцията по труда. По думите на Николов обаче Карбова си изчела закончето, както си би трябвало.

„ Ние можем да се опълчим вероятно при едно всеобщо редуциране “, изясни флейтистът. Карбова обаче имала различен метод: „ Този месец (съкращава) един, идващия месец различен, по-следващия месец различен. Тя ей по този начин, по мъничко, по мъничко реже от оркестъра. “

Таня Карбова съобщи от своя страна, че в Разград в никакъв случай не е имало състав за филхармония: " Аз заварих 35 индивида. 35 индивида не вършат филхармония. Просто тук по този начин са привикнали да си го назовават. Ама дано да стартираме да назоваваме нещата с същинските им имена. "

„ Аз избавям тези, които демонстративно демонстрират, че не са съгласни с моята идея “ , отсече Карбова и даде образец с диригента Иван Стоянов. Той работел на общинска прехрана в Габрово, преподавал и в консерваторията в София. Обещавал да притегли младежи, само че в действителност правел противоположното – демотивирал искащи да работят в Разград.

Според Таня Карбова генералното решение е оркестърът още веднъж да се отдели и да стане независим институт. Нямало по какъв начин да е в една конструкция с театъра. Това били звена с огромни специфики и разлики и мъчно можело да се подчинят на едни и същи правила.

„ Аз съм сценичен, а не музикален специалист. Аз не мога да върша репортоар за тях, а би трябвало да съм виновна за парите, които се харчат, и за това, което влиза като доходи. Това няма по какъв начин да стане “, разяснява Карбова.

Тя не е съгласна с тезата, че когато общината е отказала да устоя оркестъра, той е бил избавен от страната.

„ Ама по какъв начин спасяваме една филхармония, като в това време унищожаваме театъра и турската групировка?! Те се задъхват и не могат да се развиват, а биха работили доста по-добре, в случай че бюджетът не се натоварваше със заплатите на едни хора, които са заети на първи трудов контракт в Русе , и когато би трябвало да създадат концерт, те споделят „ ами ние не можем в този ден, заети сме “, разяснява директорката. „ Субсидията за симфоничното изкуство следва да е по-висока – то е по-елитарно изкуство. Театърът и естрадната сцена са по-популярни изкуства и по-лесно доближават по-голям брой фенове “, добави тя.

В момента в Министерството се работело по смяна на методиката за субсидиране на културните институти в България. Според Таня Карбова, обаче, в случай че оркестърът в Разград не бъде обособен, проблемите няма да се разрешат.

„ Ако ще работим на два коловоза, няма за какво да сме един институт. Те би трябвало да са обособен институт. Иначе по какъв начин се прави един общ екип, в случай че те работят при разнообразни условия. Това е невъзможна работа. Аз желаех по-висока дотация за тях, само че да бъдат и отделени. А те извършиха единствено половината от моето документално мнение . Няма по какъв начин да стане това “, изясни директорката.

В момента 14-15 театрални артисти изкарвали най-голямата част от приходите в бюджета на института в Разград, в който са заети общо над 100 души.

По всичко наподобява, че без намесата на страната проблемите в Театрално-музикалния център там надали ще се решат.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР