Специален магистър в случай на пренасочване в Алабама предлага три карти на Дома в внимателно наблюдавана борба за права на глас

...
Назначен от съда специален майстор предложи три предложения в понеделник
Коментари Харесай

Назначен от съда специален майстор предложи три предложения в понеделник за увеличаване на чернокожото население с право на глас в преконфигуриран конгресен окръг на Алабама – най-новото развитие в внимателно наблюдавания случай на преразпределение с последици за контрола върху Камарата на представителите на САЩ след изборите догодина.

Картите, изготвени от специалния майстор Ричард Алън и неговия екип, бяха представени на тричленна комисия, която чертае нови линии на Конгреса в Алабама, след като законодателите на щата се противопоставиха на разпорежданията на федералния съд за създаване на втори конгресен окръг, в който чернокожите гласоподаватели биха могли да съставляват мнозинство или поне се доближи до него.

В момента само един от седемте конгресни района на Алабама е с мнозинство чернокожи, въпреки че черните жители съставляват 27% от населението на щата. Втори окръг с чернокожо мнозинство в Алабама може да предложи на демократите възможност да получат още едно място в Камарата на представителите на изборите през 2024 г., застрашавайки тясното мнозинство на републиканците в камарата.

Една от картите, представени от Алън, ще създаде втори конгресен окръг в югоизточна Алабама с 50,1% чернокожо население на възраст за гласуване. Два други плана за областта биха поставили чернокожото население на 48,7% или 48,5%.

Всички те надвишават приблизително 40% чернокожо население във втория окръг, което беше предложено от служители на Алабама и отхвърлено от федералните съдии като неправомерно размиване на чернокожата политическа власт в този дълбок южен щат.

Дюел Рос, заместник-директор на съдебните спорове във Фонда за правна защита и образование на NAACP и адвокат на някои от ищците по делото, каза, че е доволен да види, че планът, който увеличава населението до 50,1%, се доближава до този, представен от неговия екип .

Ищците все още оценяват другите две алтернативи, каза той.

Карийм Крейтън, експерт по пренасочване към либерално ориентирания Център за правосъдие Бренан и роден в Алабама, каза, че специалният майстор очевидно е бил ръководен от предупреждението на тричленния съдийски състав да измисли район с мнозинство на черните или нещо подобно.

Но той отбеляза, че екипът за чертане на линията също така даде да се разбере, че не са взели под внимание расовите данни за населението при разработването на картите - вероятно опит да изолират предложенията си от атаките, които са предприели в преразпределяне на "расово преобладаващите".

Но по този начин „въпросът е: направихте ли услуга на страните, които са пострадали тук?“ попита той.

Говорител на държавния секретар на Алабама Уес Алън каза в понеделник вечерта, че служителите там току-що са получили предложенията и все още ги преглеждат.

Борбата за преразпределение привлече националното внимание.

Още през юни, в случай относно по-ранна карта, разделен Върховен съд потвърди становище на по-ниска инстанция, нареждащо на Алабама да включи втори окръг с мнозинство на чернокожите или „нещо доста близко до него“ в своята седемместна карта на Конгреса.

Становището 5-4 беше написано от главния съдия Джон Робъртс, който привлече гласовете на колегата консервативен съдия Брет Кавано, както и на тримата либерални съдии от съда.

Но когато Алабама изготви новата си карта през юли, тя беше подложена на незабавно съдебно оспорване, тъй като щатът отново отказа да създаде втори район с мнозинство на чернокожите. Щатските законодатели вместо това просто увеличиха процента на чернокожите до приблизително 40% в един от районите на щата с мнозинство от бели.

Същият състав от трима съдии, който наблюдаваше делото, преди да стигне до Върховния съд за първи път, написа, че е „обезпокоен“ от действията на Алабама по случая и анулира картата. Той нареди на специален майстор да предложи няколко нови карти до понеделник.

Тези федерални съдии са планирани да проведат изслушване на 3 октомври по картите.

Но дори докато по-ниската инстанция продължава с плановете си да одобри карта, която може да влезе в сила преди изборите през 2024 г., служители на Алабама се опитват да отменят решението на по-ниската инстанция. Те поискаха от Върховния съд на САЩ да се намеси, за да отложи решението на по-ниската инстанция.

Върховният съд все още не се е произнесъл по това искане.

Ищците по делото обвиниха Алабама в „безсрамно“ противопоставяне на федералните съдилища.

Служителите на Алабама отричат ​​това, заявявайки, че са следвали традиционните практики за пренасочване и не могат да издигат расата над други съображения, когато решават картите на Конгреса.

„Щатът Алабама е оклеветен като участващ в „открит бунт“, пише главният прокурор на щата Стив Маршал в скорошна молба пред Върховния съд. Маршал, републиканец, твърди, че картата на законодателната власт запазва общностите на интереси непокътнати.

Картите, публикувани в понеделник, са знак за напредък, каза Рос, адвокат на някои от ищците.

„Радваме се да видим, че делото напредва“, каза той. „Нашата надежда и очакване е, че Върховният съд няма да се намеси.“

Ариан де Вог от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР