Назначен днес, новият чешки външен министър Якуб Кулханек веднага постави

...
Назначен днес, новият чешки външен министър Якуб Кулханек веднага постави
Коментари Харесай

Чехия размаха пръст на Москва заради изгонените дипломати

Назначен през днешния ден, новият чешки външен министър Якуб Кулханек незабавно сложи на Русия ултиматум - до 12 часа на следващия ден да вземе решение, което да разреши на експулсираните 20 чешки дипломати да се завърнат назад в Москва.

" Ако нашите дипломати не съумеят да се върнат, на следващия ден сутринта ще реша да понижа броя на чиновниците в посолството на Руската федерация в Прага, с цел да дава отговор той на сегашната обстановка в чешкото посолство в Москва ", съобщи Кулханек след среща с съветския дипломат Александър Змеевски, съобщи dnes.dir.bg.

Русия изгони 20 чешки дипломати и на процедура сковава активността на чешкото посолство в Москва. Това стана след експулсирането на 18 чиновници на съветското посолство от Прага, които съгласно чешките управляващи, са работили за тайните служби и имат връзка с взривяването на оръжеен склад преди 7 години, когато умират двама души. Чешките управляващи обявиха, че складът е обвързван с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който оцеля при опит за нападение от съветските спецслужби, като задачата на гърмежа била да се провали договорка с Украйна. Самият той не удостоверява тази информация.

В отговор на ултиматума на Прага съветското външно министерство заяви, че на следващия ден чешкият дипломат в Москва ще бъде извикан за диалог в министерството.

Говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова реагира остро на изказването на Кулханек, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Предлагаме на Прага да остави ултиматумите като средство за другарство вътре в НАТО. С Русия подобен звук е неприемлив. Утре диалогът с посланика на Чехия ще бъде удължен в министерството на външните работи на Русия ", сподели Захарова.

Същевременно по-рано през днешния ден Москва разгласи 10 чиновници на посолството на Съединени американски щати в Русия за " личност нон грата ", които би трябвало да изоставен страната до края на 21 май. Това е огледален отговор след изгонването на чиновници на съветското посолство във Вашингтон и генералното консулство на Русия в Ню Йорк, заяви съветското външно министерство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР