Найден Тодоров е български тромпетист, пианист, композитор и диригент. От

...
Найден Тодоров е български тромпетист, пианист, композитор и диригент. От
Коментари Харесай

Кой е новият министър на културата? frognews.bg

Найден Тодоров е български тромпетист, пианист, композитор и диригент. От сезон 2004 – 2005 година е гост-диригент на Софийска филхармония, от 2005 година е шеф на Оперно-филхармоничното сдружение в Русе, от 2017 година е шеф на Софийската филхармония.

Работи с разнообразни оркестри в България и в чужбина. Участва в десетки национални и интернационалните фестивали в Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

 

Няколко пъти е избиран от слушателите на Българското национално радио за “Музикант на годината ”. Два пъти получава “Кристална лира “ – през 2005 година за осъществяването на Втора симфония от Густав Малер със Софийската филхармония и през 2016 година за активността си с Русенската държавна опера.

 

Носител е на премията “Емил Чакъров “ през 2014 година

 

През 2015 година му е присъдено званието “Почетен жител “ на град Русе.

 

Удостоен е и с награди от Словашкия музикален фонд, „ Ротари клуб “ – Виена, фондация “Борджезе “, премията “София “ за постановката на операта “Фауст “ в Националната опера и балет, “Златно петолиние “ за принос към развиването на българската музика, “Златна книга “ за принос в развиването на българската просвета, премията на фондация “Джордж Уохтер “ – Швейцария и други

 

През 2020 година става четвъртият притежател на Наградата за хуманитаристика “Богдан Богданов “ на Нов български университет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР