Най-заснежено е в Банско, на Мусала и връх Тодорка Месец декември

...
Най-заснежено е в Банско, на Мусала и връх Тодорка
Месец декември
Коментари Харесай

Живакът полудява: Градусите скачат в средата на декември, по...

Най-заснежено е в Банско, на Мусала и връх Тодорка

Месец декември стартира с рисково време. В 21 области в страната е разгласен жълт код за превалявания от дъжд и сняг.

" Очакваните превалявания ще бъдат в крайните южни райони-  между 20-30 л/кв.м, само че няма нищо извънредно в тези превалявания. Днес преваляванията ще бъдат от дъжд и сняг в западните елементи от страната, от дъжд в южните региони, в крайните южни елементи - в края на денонощието ще се съберат превалявания от към 20-30 л/кв.м.

В останалите елементи - до 10 литра, като във високите западни полета дъждът ще минава в сняг. В планините преваляванията ще бъдат от влажен сняг над 1500 метра и температурите са сред 1 и минус 1 градус ", сподели синоптикът Петър Янков.

В планините снежната завивка сега е сред 15-20 см. Най-много е в Банско, на връх Тодорка и връх Мусала.

" По-малко е снежната завивка в Стара планина - към 10-12 см над 1500 метра. Ще продължава да се усилва, само че преваляванията в идващите дни и при започване на идната седмица ще бъдат още веднъж в обитаемоте места от дъжд, по планините - от сняг ", добави синоптикът пред Bulgaria ON AIR.



" Засега не се чака снежна завивка в обитаемоте места ", разясни Янков и разяснява, че следва сензитивно стопляне в средата на месеца.

" В дълготраен проект след стоплянето, което се чака сред 12 и 16 декември, следва и сензитивното захлаждане с предстоящи снеговалежи и в обитаемоте места 17-21 декември. Точно преди Коледа се чакат снеговалежи, които да основат и снежна конюнктура и в обитаемоте места. Ще се намалят и температурите ", добави той.

Декември ще бъде динамичен месец във връзка с температурите. В температурните скокове няма нищо извънредно, само че се наслагва тренд от световното стопляне. Затоплянето на Балканите се отразява точно в такива внезапни скокове в температурно отношение.

" В Европа ще има мощни ветрове в западните елементи от континента. Непрекъснато минават атмосферни фронтове. Времето в околните дни ще бъде по-меко. Студовете, които настъпват от север, няма да проникват към Балканите, ще се задържат като долна граница в Северна Украйна. В дълготраен проект студени въздушни маси ще се спускат от север след 17 декември ", разяснява синоптикът.

" През почивните дни температурите ще бъдат сред 5 и 11 градуса. Ще има мъгли. В неделя ще има ниски облаци с краткотрайни мъгли ", заключи Янков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР