Най-яростните регионални противници на Иран - Саудитска Арабия и Израел,

...
Най-яростните регионални противници на Иран - Саудитска Арабия и Израел,
Коментари Харесай

Враговете на Иран обмислят как да се възползват от протестите

Най-яростните районни съперници на Иран - Саудитска Арабия и Израел, трескаво търсят признаци на накърнимост и неизбежна смяна в техния зложелател след едноседмичната протестна вълна, минала през страната. Те обаче възприеха радикално разнообразни подходи в реакциите си на безредиците.

Саудитски публични лица до момента не са създали никакви публични изказвания, може би заради опасения това да не се изтълкува като интервенция. Израел, назад, възприе доста по-смел метод, в това число и опит да се обръща непосредствено към протестиращите в Иран. Във видео, оповестено онлайн в понеделник, министър председателят Бенямин Нетаняху възхвали " куража " на протестиращите за независимост в Иран и жигосах " жестокия режим " там, който харчи милиарди долари, " сеейки ненавист ". " Този режим обезверено се пробва да сее ненавист сред нас, само че няма да успее ", акцентира той.

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей упрекна враговете на Иран, че подклаждат избухналите преди седмица митинги против скока на цените на храните, които обгърнаха десетки по-малки градове и селища из страната. Онези, които той явно имаше поради - Израел, Съединени американски щати и Саудитска Арабия, са отдавнашни съперници на теократичното, предвождано от духовници ръководство и с неспокойствие чакат, а даже и подклаждат трагична смяна там. Но митингите сякаш изненадаха както иранците вкъщи, по този начин и страните от района, Съединени американски щати и европейските страни.

Президентът Доналд Тръмп разгласи поддръжката си за излезлите на улицата, казвайки, че е " време за смяна ", а американската посланичка в Организация на обединените нации Ники Хейли съобщи, че Вашингтон желае да ускори гласовете на протестиращите.
Не е ясно обаче до каква степен задгранични изказвания за поддръжка могат да повлияят за смяна на мнението на някого в самия Иран.

Саудитска Арабия и Израел считат Иран за опасност в района

отнасят се съмнително към неговата нуклеарна стратегия и са обезпокоени от програмата му за ракети с огромен обхват. Саудитците се пробват съвсем безрезултатно да предотвратят разширението на иранското въздействие и го упрекват, че поддържа шиитските бунтовници в Йемен, както и че ги е снабдил с ракетите, с които те обстрелваха кралството.

Израел води поредност от войни против ливанската " Хизбула " и палестинската " Хамас " - две организации, подкрепяни от Иран, и нанася (въздушни) удари против хипотетични ирански оръжейни доставки за " Хизбула ".
Официално Саудитска Арабия сякаш заема изчаквателна позиция, като заобикаля да поддържа протестиращите с изказвания, които биха валидирали обвиняванията на Хаменей. Съединени американски щати може би се харесват на някои браншове от иранското общество, само че иранците недолюбват Саудитска Арабия поради преобладаващата там ултраконсервативна сунитско-мюсюлманска интерпретация, която ругатни шиитите. Кралството евентуално чака администрацията на Тръмп да поеме лидерската роля - посредством усилване на глобите или посредством дейности в Организация на обединените нации.

Саудитски коментатори в проправителствените медии дават най-ясна визия за формалните държавни отзиви за (иранските) митинги. Коментар във вестник " Ал Рияд " в сряда означи, че иранците " желаят завършек на режима... и нов режим, който да им даде правата да водят заслужен живот, какъвто те заслужават ". Друг коментар във вестник " Оказ " показва, че опитите на Иран да изнася своята гражданска война в чужбина след 1979 година още веднъж са завладели мозъците на шиитските духовници, ръководещи страната.

Абдулрахман ал Рашид - видна саудитска медийна фигура с тесни връзки с кралския двор, е по-предпазлив. В коментар на британски и арабски в просаудитски медийни уеб сайтове той предизвестява, че

районът не може да си разреши повече безпорядък

" За страните от района, изключително арабските страни, идеалният сюжет би бил режимът да не рухне, а да промени външната си политика и да приключи нападателните си прояви ", писа той.

Антиамериканските, антисаудитски и антиизраелски възгласи са значителен детайл от иранските митинги. " Смърт на Съединени американски щати ", " Смърт на Израел " и " Смърт на Ал Сауд " (визирайки ръководещата династия в Рияд) са все постоянно срещани лозунги на демонстрациите.

Въпреки това израелският министър председател Нетаняху се стреми да показа своята страна и иранския народ като естествени съдружници, разделяни само от ръководещите клерикали в Ислямската република. В поредност от видеоклипове през предходната година той се обръщаше директно към иранската аудитория.

" Когато този режим най-сетне падне, а това един ден ще стане, иранците и израелците ще бъдат още веднъж огромни другари. Желая на иранския народ триумф в благородния му блян към независимост ", сподели той в последното видео. То бе предадено на британски със надписи на фарси и бе качено на обществените медийни уеб сайтове на израелското държавно управление, адресирани към Иран.

Говорителят на Нетаняху Давид Кейс сподели, че " доста иранци " гледат премиерските видеообръщения на фарси. Според него всеобщата посещаемост на другите обществени медийни уеб сайтове на премиера приказва за " доста по-дълбока наклонност ".

Но Меир Джаведанфар - роден в Иран преподавател по иранска проблематика в Интердисциплинарния център - израелски лицей, означи, че това влияние е минимално. " Повечето хора в Иран не обръщат внимание " на тези обръщения, сподели той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР