Най-вкусните кюфтета! Две от най-добрите рецепти 1. Кюфтета с ориз Често тези

...
Най-вкусните кюфтета! Две от най-добрите рецепти
1. Кюфтета с ориз
Често тези
Коментари Харесай

Най-вкусните кюфтета! Две от най-добрите рецепти

Най-вкусните кюфтета! Две от най-хубавите предписания

1. Кюфтета с ориз
Често тези кюфтета се назовават “таралежи ”, тъй като свареният ориз стърчи от тях като игли на таралеж. Те са обичани на децата.

За да стърчат “игличките ”, би трябвало да употребявате недопечен ориз. Най-добре е да изберете дълъг ориз, вид басмати. Можете да употребявате и варен ориз, ястието също ще бъде вкусно, единствено че кюфтета ще станат по-гладки, без “иглички ”.

Необходими съставки:

мляно месо – 0,5 кг.
ориз – 1/2 чаша
сол
лук – 1 бр.
черен пипер на прахуляк

Заливка:

сол
сметана – 200 гр.
вода
доматена паста – 1 супена лъжица

Начин на подготвяне:

Нарежете лука. Сварете ориза до полуготовност или го накиснете за един час. Смесете ориза, каймата, лука, солта и черния пипер.

Оформете топки (около 4-5 см) и ги поставете в тиган, намазан със сметана. Смесете съставките за заливката, прибавете вода, може би чаша, може би малко повече. Необходимо е сосът да покрие кюфтета. Задушавайте на междинна температура за към тридесет минути.

2. Кюфтета в доматен сос
Можете да извършите елементарни кюфтета и да ги потопите в елементарен доматен сос. Ще бъде вкусно, само че скучно. Но можете да приготвите ястието елементарно, вкусно, само че и извънредно. Към каймата можете да добавите извара и сос, който просто има несравним усет.

Необходими съставки:

кайма – 0,4 кг.
извара – 100 гр.
яйце – 1 бр.
лук – 1 бр.
чесън – 2 скилидки
хляб – 2-3 филии (100-150 гр.)
мляко или сметана – 2 супени лъжици
зелени подправки
горчица – 1 ч. л.
сол, подправки

За соса:

домати – 2 бр. огромни
лук – 2 бр.
чушки – 2 бр.
моркови – 1 бр.
кетчуп – 3 супени лъжици
доматена паста – 2 супени лъжици
нишесте и захар – по 1 супена лъжица
сол
зелени подправки
черен надробен пипер
чесън – 2 скилидки
вода или бульон – 300 мл.

Начин на подготвяне:

Настържете лука и чесъна. Добавете го към каймата, напоена с вода (или мляко) и накиснатия и отцеден самун. Омесете.

Следващата стъпка е да добавите яйцето, изварата и горчицата. Нарежете зелените подправки, прибавете млякото и още веднъж месете. Накрая прибавете сол, поръсете с черен пипер.

По предпочитание можете да добавите други подправки – индийско орехче или провансалски билки, да вземем за пример. Оформете кюфтетата, по-големи или по-малки, по ваш избор.

Оваляйте ги в брашно, запържете и краткотрайно ги оставете встрани. Подгответе соса. Важно е да нарежете на ситно или настържете съставките. И по този начин, загрейте маслото.

Запържете леко лука, прибавете настърганите моркови, запържете още няколко минути, прибавете чушките и доматите и пържете още малко. След това прибавете захар, сол, кетчуп и доматите. Задушете сместа за към три минути.

Разредете нишестето в 50 мл. вода и го прибавете към соса. Разбъркайте, прибавете вода или бульон, прибавете зелените подправки и нарязания чесън. Покрийте соса с похлупак и оставете да къкри в продължение на 10 минути.

Настъпва решителния миг: потапянето на кюфтетата в соса. Необходимо е те да бъдат изцяло покрити от него. Покрийте това съвсем готово ядене с похлупак и задушете за 15 минути. Сервирайте с обичаната гарнитура – ориз, зеленчуци, картофи.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР