Най-висшият съд на Обединеното кралство постанови в сряда, че шотландското

...
Най-висшият съд на Обединеното кралство постанови в сряда, че шотландското
Коментари Харесай

Британският върховен съд блокира опитите на Шотландия за референдум

Най-висшият съд на Обединеното кралство постанови в сряда, че шотландското държавно управление не може да организира втори референдум за самостоятелност без утвърждението на английския парламент, съобщи  " Ройтерс ". 

Така съдът нанесе сериозен удар по очакванията на националистите да проведат гласоподаване през идната година.

През 2014 година шотландците отхвърлиха прекратяването на над 300-годишния съюз с Англия - гласуването сподели 55% " срещу " независимостта против 45% " за ". Поддръжниците на акцията за самостоятелност обаче настояват, че вотът две години по-късно за излизане на Англия от Европейски Съюз, против което се оповестиха болшинството от шотландските гласоподаватели, е трансформирало значително събитията.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън - водач на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия (SNP), разгласи по-рано тази година, че има намерение да организира съвещателен избор за самостоятелност на 19 октомври 2023 година, само че той би трябвало да бъде легален и интернационално приет. Британското държавно управление обаче съобщи, че няма да даде позволение за ново допитване.

Проучванията на публичното мнение сочат, че гласоподавателите остават отмерено разграничени във връзка с това дали поддържат независимостта или не.

Най-високопоставеният чиновник на шотландското държавно управление е отправил питане до Върховния съд на Обединеното кралство дали държавното управление му може да одобри законодателство, проправящо пътя за осъществяване на съвещателен втори референдум, без това да става с утвърждението на Народното събрание на Англия.

Единодушното решение на петимата съдии е, че не може. " Шотландският парламент няма право да организира референдум за самостоятелност на Шотландия ", съобщи Робърт Рийд - ръководител на Върховния съд на Обединеното кралство.

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 година, с който се основава шотландският парламент и му се трансферират някои пълномощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със съюза на кралствата Шотландия и Англия, са непокътнати за Народното събрание на Обединеното кралство. Съдът стига до заключението, че всеки референдум, даже и съвещателен, ще се преглежда като подобен въпрос.

Въпреки че решението на съда ще разочарова националистите, то надалеч няма да е краят на тематиката, написа " Ройтерс ".

Шотландската национална партия (SNP), която господства в локалната политика повече от десетилетие, упрекна английското държавно управление, че подценява мнението на шотландците.

Стърджън съобщи в Туитър, че закон, който не разрешава на страната " да избере личното си бъдеще без единодушието на Уестминстър, разобличава като мит всякаква визия за Обединеното кралство като непринудено партньорство и дава съображение за самостоятелност ".

" Днешното решение блокира един от пътищата, по които гласът на Шотландия може да бъде чут по въпроса за независимостта - само че в една народна власт нашият глас не може и няма да бъде заглъхнал ", написа тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР