Най-високото отличие на италианската държава получи министърът на туризма Николина

...
Най-високото отличие на италианската държава получи министърът на туризма Николина
Коментари Харесай

Министър Ангелкова бе удостоена с „Орден на звездата на Италия“

Най-високото отличие на италианската страна получи министърът на туризма Николина Ангелкова. „ Орден на звездата на Италия “ й бе връчен персонално от посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди. Двамата участваха в откриването на конференция „ Археология и сполучливо музейно ръководство “ в Националния археологически музей, проведена от италианското посолство у нас, оповестява " Нова телевизия ".

``
реклама

Държавното отличие се дава от президента на Република Италия, който е и ръководител на Ордена на звездата на Италия. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

„ Това е доста висока оценка и чест за мен, която ме задължава да продължа да работя отговорно за ползотворното съдействие сред двете страни и за европейската вероятност “, акцентира министър Ангелкова.

Тя изрече благодарностите си към президента на Италия и дипломат Балди за извънредно положителното съдействие през годините, дало опция да се осъществят голям брой начинания сред двете страни в туризма и културно-историческото развиване. Това партньорство има дълги обичаи и бележи позитивни резултати. България става все по-търсена дестинация за италианските туристи. През 2018 година близо 158 хиляди италиански жители са посетили страната ни по данни на българската национална статистика. В приветствието си към конференцията българският министър на туризма благодари също на министър-председателя Бойко Борисов за поддръжката за основаване на независимото Министерство на туризма.

Тя напомни, че още от обособяването на ведомството измежду главните фокуси в работата му е развиването на културно-историческия туризъм, в това число посредством археологията като мотор за напредък в бранша. Пред интернационалната аудитория на конференцията министърът означи обстоятелството, че за първи път, откогато има статистика в туризма у нас, задграничните визити за 2018 година са надхвърлили 9,2 млн.

Ръстът на задграничните туристи спрямо 2015 година е над 30%, а на приходите от задграничен туризъм от януари до ноември са 7,2 милиарда лева Министър Ангелкова открои още благоприятни условия за съдействие с Италия, отбелязвайки и обстоятелството, че европейска столица на културата за 2019 година са Пловдив и италианският град Матера, което дава късмет да развием нова палитра от взаимни действия и да затвърдим двата града като културно-исторически центрове на Европа. Вярвам, че ще надградим сполучливо започнатото дружно в областта на туризма и културно-историческото завещание, обърна се министърът към дипломат Балди. Конференцията в София води световноизвестният професор Кристиян Греко, шеф на Египетския музей в Торино. Той е в София по покана на Италианския културен институт.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР