Най-високото класиране в историята за основателя на Oracle Емил Василев

...
Най-високото класиране в историята за основателя на Oracle Емил Василев
Коментари Харесай

Лари Елисън задмина Бил Гейтс и стана четвъртият най-богат човек в света

Най-високото класиране в историята за създателя на Oracle

Емил Василев преди 5 минути 6 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 17:51 | 10.06.2023

Мъжът, който прекара 93 дни на дъното на океана, се е подмладил с 10 години! Ето какви са индикаторите му.

IT НовиниЕмил Василев - 12:40 | 12.06.2023

Изследователи създават нов мегаватов електромотор, който може да е бъдещето на авиацията

IT НовиниДаниел Десподов - 9:14 | 13.06.2023

Най-древните езици в света, които към момента се приказват, са отпреди нашата епоха

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Съоснователят на Oracle, Лари Елисън изпревари Бил Гейтс и стана четвъртият най-богат човек в света. Според Индекса на милиардерите на Bloomberg, общото благосъстояние на Елисън възлиза на 130 милиарда $, което е малко повече от положението на Гейтс – 129 милиарда $.

За първи път Елисън се подрежда над петото място в листата на Bloomberg и за първи път положението му е по-голямо от това на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс. От друга страна, положението на Гейтс щеше да е доста по-голямо, в случай че не бяха филантропските му действия. Само през предходната година той е дарил 5 милиарда $ на фондацията „ Бил и Мелинда Гейтс “.

Oracle е основан в края на 70-те години на предишния век като снабдител на бази данни за интервенции от невисок и междинен клас и през идващите десетилетия разраства бизнеса си експоненциално. Елисън управляваше компанията до 2014 година, когато се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф, само че остава дейна част от компанията като изпълнителен ръководител и основен софтуерен шеф.

Стойността на акциите на Oracle се е повишила с над 41% от началото на годината до момента, частично с помощта на последните достижения в региона на изкуствения разсъдък, заради което Елисън прави крачки в класацията на милиардерите. Според подадената през септември 2022 година информация в Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати, Елисън е най-големият акционер в компанията с почти 42,9% от всички акции.

Забавен факт – Елисън има и 1,5% дял в Tesla, различен софтуерен колос, който претърпява невероятна 2023 година. От началото на годината до момента акциите на Tesla са нарастнали с повече от 135% и сега се търгуват за 258,15 $ на акция. С дял от 23,5 % не е чудно, че Илън Мъск се намира на върха на класацията на милиардерите със положение от 225 милиарда $. Богатството му е с 33 милиарда $ по-голямо от идващия най-богат човек в листата.

Осем от десетте най-богати персони в света са спечелили парите си в софтуерния бранш. Към Мъск, Елисън и Гейтс се причисляват създателят на Amazon Джеф Безос, някогашният основен изпълнителен шеф на Microsoft Стив Балмър, съоснователите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин и създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг. Двамата не-технологични представители в класацията са френският бизнес магнат Бернар Арно и американският вложител Уорън Бъфет.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР