Най-високопоставеният дипломатически пост в тихоокеанските острови следващата година ще бъде

...
Най-високопоставеният дипломатически пост в тихоокеанските острови следващата година ще бъде
Коментари Харесай

Тихоокеанските острови избраха следващия висш дипломат да бъде от тайванския съюзник Науру

Най-високопоставеният дипломатически пост в тихоокеанските острови идната година ще бъде ангажиран от някогашния президент на Науру, който е съдружник на Тайван, реши през днешния ден 18-членният районен блок, съобщи Ройтерс. Форумът реши да се изправи пред климатичните промени и съперничеството на великите сили като сплотено " семейство ".

Форумът на тихоокеанските острови, който заседава във Фиджи, сподели също, че ще договаря повече с японските учени и Международна организация за атомна сила (МААЕ) по отношение на проекта на Япония да излее модифицирана вода от унищожената нуклеарна централа във Фукушима в морето.

Някои острови в района се притесняват, че водата би могла да навреди на рибните ресурси в морето, само че Токио твърди, че подобен риск няма и в последна сметка всички се съгласиха, че науката би трябвало да управлява политическите решения по въпроса.

Островите Кук поемат поста на ръководител на форума от Фиджи и форумът избра някогашния президент на Науру – Барон Вака – да стане общоприет секретар на блока през 2024 година

Науру има дипломатически връзки с Тайван, само че няма с Китай и Вака в предишното имаше пререкания с китайските дипломати.

По време на конференция министър председателят на Куксите острови Марк Браун получи въпрос, обвързван с Китай, и сподели, че възобновяване на връзките с Пекин е значимо за островните страни с висок дълг.

Четири от четиринадесетте дипломатически съдружници на Тайван са членове на форума. Лидерите се съгласиха да обсъдят основаването на канцелария на посланика, основана в Съединени американски щати, които дадоха обещание да оказват помощ на района.

Досегашният ръководител на форума, министър председателят на Фиджи Ситивени Рабука, сподели пред медии, че солидарността в фамилията на форума към този момент е изцяло възобновена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР