Най-високопоставен досега служител на Ватикана е бил признат за виновен

...
Най-високопоставен досега служител на Ватикана е бил признат за виновен
Коментари Харесай

Бившият ковчежник на Ватикана е признат за виновен за педофилия

Най-високопоставен до момента чиновник на Ватикана е бил приет за отговорен за полови похищения против деца в Австралия, оповестиха австралийски медии, представени от международните организации.

Кардинал Джордж Пел, на 77 години, е единомислещо упрекнат от правосъдното жури в Мелбърн, че е блудствал през 1996 година с две 13-годишни момчета в задна стаичка в мелбърнската катедрала "Св. Патрик ", когато е бил архиепископ, откакто ги заварил да пият вино от църковната посуда, съобщи Асошиейтед прес.

Съдът на щата Виктория е признал кардинала за отговорен на 11 декември м.г., само че до през днешния ден е имало правосъдна възбрана да се разгласяват каквито и да са детайлности по процеса.

През 2014 година Бел бе трансфериран на работа във Ватикана, където бе назначен за стопански министър и основен финансов консултант на папа Франциск. Той е номер три в йерархията на Римокатолическата черква. През 2016 година учредената от държавното управление на Австралия комисия по следствие на случаи на педофилия измежду католическото духовенство го повика като очевидец по дело за полови похищения против малолетни в страната, само че той не можа да пристигна поради влошеното си здраве. Това наложи във Ватикана да бъдат изпратени полицейски следователи, които да го разпитват. През юли 2017 година Пел си взе безсрочна отпуска от Ватикана, с цел да се върне в родината си и да застане пред съда в Мелбърн.

Той изрично отхвърли всички обвинявания, наричайки ги "абсолютна неистина ". Показанията на очевидците на процеса обаче, подложени на пресечен разпит, не можаха да оказват помощ на Пел да си откри оправдание и да избегне обвиняването.

Грози го оптималната присъда от 50 години затвор. Тя ще бъде избрана на започващо в сряда съвещание на правосъдния състав. Високият 190 см кардинал е посрещнал признаването си за отговорен с наведена глава. Той е дал да се разбере, че ще апелира решението. Собственият му юрист, представен от Ройтерс, го назова "Дарт Вейдър на Католическата черква ".

Обвинението против Пел идва единствено два дни след приключването във Ватикана на свиканата от папата конференция на висши католически духовници от целия свят, на която Франциск прикани за "тотална борба " против половите похищения над деца, изключително от представители на католическата черква.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР