Най-високите температури през юни ще бъдат между 31 и 36

...
Най-високите температури през юни ще бъдат между 31 и 36
Коментари Харесай

Температури до 36 градуса се очакват през юни

Най-високите температури през юни ще бъдат сред 31 и 36 градуса, а най-ниските - сред 10 и 15 градуса, заяви Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките, представен от Българска телеграфна агенция.

През започващия месец се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - към 23 градуса, за високите полета - сред 17 и 19 градуса, а за планините - сред 3 и 12 градуса.

Ще се резервира наклонността за неравномерно систематизиране на преваляванията. В западната половина от страната месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, а в източната - преваляванията ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества.

Климатичната норма на преваляванията в равнините е сред 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските региони - от 70 до 130 литра на квадратен метър.

Юни ще стартира с топло време и с оптимални температури сред 29 и 34 градуса. Ще бъде най-вече слънчево, в следобедните часове - с краткотрайни нараствания на облачността, само че единствено на обособени места ще превали временен дъжд с гръмотевици.

През идващите дни до края на първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди среднощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична активност и градушки. В обособени дни се чакат интензивни превалявания. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и валежите ще бъдат на по-малко места.

През второто десетдневие на юни температурите ще се задържат към естествените за интервала. През множеството дни ще се задържи неустойчиво време, с условия за чести следобедни валежи и гръмотевична активност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третото десетдневие на юни температурите релативно ще се покачат. Ще настъпи стабилизиране на атмосферата, валежи и гръмотевици ще има на по-малко места, с най-голяма възможност - към 22 и 24 юни. Началото на астрономическото лято у нас настава на 21 юни в 13 часа и 7 минути.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР