Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 31

...
Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 31
Коментари Харесай

Разкриха става ли за море времето през септември

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат сред 31 и 36 градуса, а най-ниските - сред 2 и 7 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

През септември се чака междинните месечни температури у нас да бъдат към и над нормата, която за равнините е сред 18 и 21 градуса, за високите полета - сред 15 и 17 градуса, а за планините - сред 3 и 8 градуса.
Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, която за равнините е сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските региони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

През първите няколко дни от септември ще е най-вече слънчево и в по-голямата част от страната горещо с оптимални температури сред 31 и 36 градуса. Към средата на първото десетдневие от северозапад на югоизток ще премине едва изразено атмосферно разстройване и на обособени места ще превали временен дъжд. През втората половина от интервала температурите релативно ще се намалят, само че още веднъж ще са по-високи от нормалните. Ще доминира слънчево време с краткотрайни нараствания на облачността. В края на десетдневието облачността ще се усили и тук-там ще превали дъжд.

През множеството дни от второто десетдневие на септември температурите ще бъдат близки до нормалните, а времето ще е умерено и най-вече слънчево. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства с валежи има към 14-15 септември и към 18 септември, когато и температурите релативно ще се намалят.

През третото десетдневие температурите постепенно ще се намаляват. През множеството дни от интервала ще е релативно изсъхнало и умерено. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства с превалявания има към 22 септември, 26 септември и в края на месеца.

Според климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата. Това е причина за увеличаване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години преваляванията надвишават неколкократно месечните правила. Обикновено облачните дни през септември у нас са от 2 до 6, а тези с дъжд - към 4. Измервани са и извънредно високи температури - към 40 градуса, само че през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Астрономическата информация демонстрира, че при започване на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 51 минути, и залязва в 20 часа и 02 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 11 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 22 минути, и залязва в 19 часа и 11 минути. Продължителността на деня към този момент е 11 часа и 49 минути.

Фазите на луната през септември са: на 6 септември - първа четвърт, на 14 - пълнолуние, на 22 - последна четвърт, и на 28 септември - новолуние.

На 23 септември в 10 часа и 50 минути у нас настава есенното равноденствие и стартира астрономическата есен, осведоми Красимир Стоев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР