Най-високите температури през октомври в България ще бъдат между 23

...
Най-високите температури през октомври в България ще бъдат между 23
Коментари Харесай

През октомври температурите от минус 2 до 28 градуса

Най-високите температури през октомври в България ще бъдат сред 23 и 28 градуса , а най-ниските температури ще са сред минус 2 и 3 градуса. Това заяви за Българска телеграфна агенция Анастасия Кирилова - синоптик от Отдела " Метеорологични прогнози " в Националния институт по метеорология и хидрология.

Тя сподели, че през октомври се чака у нас междинната месечна температура да бъде към и под нормата, която в равнините е сред 11 и 15 градуса, по високите полета - сред 8 и 11 градуса, а в планинските региони - от 4 до 8 градуса.

Месечната сума на преваляванията в по-голямата част от страната ще бъде поднормата, която за югоизточните региони е сред 60 и 90 литра на квадратен метър, за останалите - сред 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.

През първите дни от месеца температурите в страната ще са по-ниски отобичайните. Над Западна и Централна България ще има по-значителни разкъсвания и краткотрайни понижения на облачността, а над Източна България ще се задържи най-вече облачно време, слаби валежи ще има в крайните източни региони.

Към средата на първото десетдневие в по-голямата част от страната ще е без превалявания, с раздрана облачност, над доста региони до най-вече слънчево време. Ще бъде и по-топло. Към 7 октомври облачността ще се усили и до края на десетдневието ще доминира облачно време, има и нараснала възможност за превалявания, а температурите ще се намалят и още веднъж ще са под климатичните правила.

През второто десетдневие на октомври се резервира наклонността за относително хладно време, само че към края на интервала температурите релативно ще се покачат и ще се приближат до нормите. Облачността ще е променлива, постоянно забележителна, в обособени дни, на обособени места, ще има и превалявания, най-вече слаби.

В началото на третото десетдневие на месеца температурите ще са към нормалните. През първата половина от интервала ще има повече слънце, само че се покачва вероятността за утринни мъгли или за инверсионна облачност в равнинната част от страната. Около средата на десетдневието вероятността за превалявания е релативно по-голяма, а през последните дни на интервала - понижава. Тогава има изгледи и за относително високи температури, предвижда Анастасия Кирилова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР