Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2021 г.

...
Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2021 г.
Коментари Харесай

2930 лв. на калпак: Село с 1776 жители дава най-високите заплати

Най-високата междинна брутна месечна заплата в България за 2021 година е в община Челопеч. Тя е в размер на 2930 лева Малката община от години има такива положителни резултати, като това се дължи на наличието на златодобивната компания в региона.

Какво е особеното в Челопеч?

Общината се състои от едно обитаемо място и има цифром и словом 1776 поданици. От тях над 250 са деца и младежи до 18 години против към 400 пенсионери. Останалите над хиляда души са в работоспособна възраст. Безработицата е по-ниска от междинната за страната и възлиза на под 2%. Престъпност  няма, тъй като селото е осеяно с камери за видеонаблюдение от най-малко две години.

На второ място по заплати на общинско равнище идва Козлодуй (2431 лв), поради АЕЦ Козлодуй. Стратегическото за националната сигурност държавно дружество предходната година завърши с рекордна облага поради скъпия ток. А на трето място е  община Пирдоп с 2205 лева

За поредна година най-високите заплати в страната са в дребни общини с огромни работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и обвързвана с нея преработваща индустрия, както и в общините с доста огромни предприятия в енергийния бранш, разясняват анализаторите от ИПИ.

Столична община е на 4-та позиция (2144 лева.), а топ 10 в страната се добавя от Раднево (2040 лева.), Гълъбово (1985 лева.), Девня (1947 лева.), Панагюрище (1860 лева.) Елин Пелин (1745 лева.) и Божурище (1717 лева.).

Къде е Пловдив измежду 265-те общини в България? Според данните за 2021 година междинната брутна заплата тук е 1405 лв.. В топ 20 по заплати влизат обаче общините Марица, Куклен и Брезово.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развиване на услугите в границите на града – водени от бурния напредък в цифровата сфера, и мощна промишленост в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и води до положителни заплати, проучват от ИПИ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР