Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2020 г.

...
Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2020 г.
Коментари Харесай

В кои общини у нас дават най-високите заплати?

Най-високата междинна брутна месечна заплата в България за 2020 година е в община Челопеч - 2 628 лева

На второ място е междинната заплата в община Козлодуй - 2 336 лева, следвана от Пирдоп - 1 936 лева и Раднево - 1913 лева

Това демонстрират данни на Института за пазарна стопанска система, който разгласява карта на междинната брутна месечна заплата в 265-те общини в страната. Включени са както наетите в частния, по този начин и наетите в публичния бранш, като данните обгръщат интервала 2016-2020 година

Столична община е на пета позиция с 1 913 лева, а топ 10 в страната се добавя от Гълъбово - 1 830 лева, Девня - 1 745 лева, Елин Пелин - 1 638 лева, Панагюрище - 1 528 лева и Божурище - 1 540 лева

За поредна година най-високите заплати в страната са в дребни общини с огромни работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и обвързвана с нея преработваща индустрия, както и в общините с доста огромни предприятия в енергийния бранш, показват от ИПИ.

От там допълват, че прави усещане и мощното показване на индустриалните общини в периферията на най-големите стопански центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от необятната външна страна на София, общините Девня и Белослав в непосредствена непосредственост до Варна и общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната, София, Пловдив и Варна, стъпва на развиване на услугите в границите на града – водени от бурния напредък в цифровата сфера, и мощна промишленост в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи положителни заплати.

Положителните процеси преди пандемията водят до растеж в междинната заплата във всяка община в страната в интервала 2016-2020 година Средната заплата на наетите лица в 182 общини в страната бележи растеж сред 40% и 60% за пет години. Начело още веднъж са дребни общини, като в топ 3 влизат общините Крумовград и Брезник, където междинната заплата нараства надлежно с 88% и 83% за интервала 2016-2020 година

Последното е предизвикано от вложенията в добивната промишленост и резултата при доставчиците и обвързваните действия, по-конкретно в областта на строителството. Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър растеж – в границите на 40-45%, принос за което има и динамичността в цифровата сфера.

Въпреки отрицателните стопански резултати от пандемията през 2020 година, в съвсем всички общини в страната се отбелязва растеж на междинната работна заплата. В седем общини заплатите на наетите понижават през 2020 година, като спадове има да вземем за пример в Своге и Лъки.

Въпреки това, редица дребни общини означават забележителен растеж на заплащането на фона на общото закъснение, включително към този момент упоменатите Брезник (38%) и Крумовград (20%). В Столична община покачването е с 9%, а от водещите стопански центрове най-добре се показва Велико Търново с 14% растеж в годината на пандемията, оповестява Нова телевизия.

Инициативата на Института за пазарна стопанска система за разпространяване, визуализация и разбор на общински данни, " 265 истории за стопанска система ",навлезе в третата си година. Усилието на ИПИ е подкрепено от водещи български компании и сдружения на бизнеса, като цели да увеличи знанието и разбирането за развиването на 265-те общини в България.

Огромният интерес към оповестените данни и интерактивните карти на " 265 истории за стопанска система " трансфораха новата страница в една от най-успешните начинания на ИПИ през миналите години, оповестяват от ИПИ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР