Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2019 г.

...
Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2019 г.
Коментари Харесай

Челопеч и Козлодуй - отново лидери по заплати в страната

Най-високата междинна брутна месечна заплата в България за 2019 година е в община Челопеч  - 2431 лева. На второ място по този индикатор и община Козлодуй  - 2133 лева междинна заплата, следвана от Раднево 1826 лева. и Пирдоп - 1785 лева. 

Столична община е едвам на 5-та позиция с 1 753 лева, а топ 10 в страната се добавя от Гълъбово 1 732 лева, Девня  -1614 лева, Елин Пелин - 1469 лева. и Панагюрище - 1431 лева

Това демонстрират данни от изследване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) в границите на втората година на самодейността на Института за разпространяване, визуализация и разбор на общински данни - " 265 истории за стопанска система ", оповестиха от ИПИ.

За поредна година най-високите заплати в страната са в дребни общини с огромни работодатели - водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и обвързвана с нея преработваща индустрия, както и в общините с доста огромни предприятия в енергийния бранш, показват икономистите на ИПИ.

Силно се показват индустриалните общини в периферията на най-големите стопански центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат общините Елин Пелин, Божурище, Костинброд и Ботевград от необятната външна страна на София; общините Девня, Суворово и Белослав в непосредствена непосредственост до Варна и община Марица до Пловдив. Успешният модел на трите водещи центъра в страната - София, Пловдив и Варна, стъпва на развиване на услугите в границите на града - водени от бурния напредък в цифровата сфера, и мощна промишленост в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи положителни заплати, разясняват икономистите.

Положителните процеси преди пандемията водят до растеж в междинната заплата във всяка община в страната в интервала 2016-2019 година Средната заплата на наетите в над половината от общините в страната бележи растеж сред 30 и 40 на 100 за три години. Начело още веднъж са дребни общини, като в топ 3 влиза община Крумовград, където междинната заплата нараства с 58 на 100 за интервала 2016-2019 година Според ИПИ това е предизвикано от вложенията в добивната промишленост и резултата при доставчиците и обвързваните действия, и по-конкретно в областта на строителството. Големите общини - София, Пловдив и Варна, също бележат добър растеж - в границите на 30-35 на 100, принос за което има и растежът на наетите и заплатите в цифровата сфера.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР