Най-високата скорост на изтегляне на данни с 5G мобилен интернет,

...
Най-високата скорост на изтегляне на данни с 5G мобилен интернет,
Коментари Харесай

Ето кой е градът в България с най-бързият 5G мобилен интерне...

Най-високата скорост на евакуиране на данни с 5G мобилен интернет, е измерена на автогарата в Хисаря - 1135 Mbps /мегабита в секунда/. Това е открито при контролно тестване на скоростите на евакуиране и качване на данни, които дават трите мобилни оператора в България - А1, Vivacom и Telenor. За задачата са обхванати 27 местоположения навън (централни площади, паркове и транспортни точки като гари и автогари) в 9 български града. Измервания са правени в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря. Проучването е осъществено в интервала 18-22 октомври 2021 година, а негов основател е Асоциация „ Активни консуматори “.

Въпреки значителните разлики в резултатите, положителната вест е, че при всички 27 местоположения в 9-те града е открито покритие на 5G и при трите оператора. По отношение на скоростта на евакуиране при А1 е регистрирано приблизително 759 Mbps, при Telenor - 457 Mbps, а при Vivacom - 340 Mbps. Скоростите на качване на данни са надлежно 69 Mbps при А1, 63 Mbps за Telenor и 50 Mbps в мрежата на Vivacom. Според проучването, най-високата скорост на евакуиране в Пловдив предлага А1 - 635,67 Mb/sec, следван от Telenor 581,00 Mb/sec, и Vivacom - 461,30 Mb/sec. По отношение на скоростта на качване резултатите под тепетата са следните: А1 -73,07 Mb/sec, Telenor - 51,40 Mb/sec, и Vivacom - 31,90 Mb/sec.

Независимо към кой мобилен оператор ще се извърнат, с цел да могат потребителите да получат достъп до 5G мрежа обаче, би трябвало да имат мобилен уред, който да поддържа този вид връзка, както и тарифен проект, който дава такава връзка. Плановете са както с безграничен достъп по този начин и с стеснен (с ограничение на оптималната скорост след постигане на избран лимит), съгласно желанията и потребностите на потребителите. Опитът демонстрира, че е добре проектът да бъде с неограничени MB /мегабайт/, тъй като огромните скорости употребяват и повече данни и те свършват извънредно бързо.

Плановете с безграничен достъп в трите огромни телекома на територията на страната съвсем нямат основни разлики в предлаганите услуги и цени. Към октомври 2021 изискванията са следните:

А1 предлага 4 разновидността на неограничени проекти с първични (промоционални) месечни такси от 35,99 лева, 39,99 лева, 45,99 лева или 61,99 лв.. В офертите за четирите проекта не се разграничават в скоростта на 5G достъп, а варират съгласно интернационалните минути към Европейски Съюз, мегабайтите в роуминг в Европейски Съюз, броя на услугите Select.

Vivacom предлага 2 неограничени проекта с първични (промоционални) месечни такси от 34,99 и 43,99 лв.. В офертите няма разлика в скоростта на 5G достъп, а цените варират съгласно минутите към Европейски Съюз, безплатните MB в роуминг в Европейски Съюз.

При Telenor наличните неограничени проекти са 3 с първични (промоционални) месечни такси от 36,99 лева, 44,99 лева и 54,99 лв.. В офертите са посочени и разликите в скоростта на 5G достъп, Роуминг MB в зоната на Европейски Съюз, минути за интернационалните диалози към зона Европейски Съюз, национални и роуминг SMS в зона Европейски Съюз, броят на цифровите услуги по желание за 24 месеца и онлайн отбрана.

Ако въпреки всичко държите да плащате по-малка месечна такса и изберете проект с лимитирани мегабайти, обърнете внимание на опцията за съществуване на по този начин наречените „ Трафик пакети “, поучават от „ Активни консуматори “. Тези пакети дават спомагателни MB за чат приложения като Viber, WhatsApp, Zoom, Discord, CiscoWebex, Shkolo. Социалните мрежи и вести също са включени в тези пакети, даващи спомагателни мегабайти до Фейсбук, Messanger, Twitter, Instagram, ABV, Mailbg, както и до изданията „ Капитал “, „ Дневник “, „ Investor “. Приложенията за стрийминг на музика и аудио книги не остават на назад във времето - Apple Music, Deezer, Bookmate.

Внимавайте за покритие и цени

За да може потребителят да вземе осведомено решение при избор на услуга, би трябвало да вземе под внимание и редица други съставни елементи, които асоциацията показва под формата на препоръки и рекомендации към потребителите.

- Покритие на мрежата - мъчно е да се откри благонадежден източник на информация по отношение на покритието на 5G мрежата. Световна карта на покритието на 5G можете да намерите на https://www.speedtest.net/ookla-5g-map, само че няма гаранция за нейната новост. Затова, преди да сключите контракт, проверете - доколкото е допустимо, положението на мрежата там, където ще ползвате услугата най-често.

- Надеждност и непрекъсваемост - от време на време натовареността на мрежата може да утежни качеството на предоставяните услуги и скоростта на достъп.

- Договорни условия - потребителите би трябвало деликатно да сортират най-изгоден тарифен за тях проект съгласно потребностите си. Сравнението на тарифните проекти демонстрира, че може да получите безграничен достъп до 5G както против към 35 лв. на месец, по този начин и против над 60. Трябва да се обърне внимание и на следпромоционалните цени. Всички оператори дават по-ниски цени за избран първичен интервал, след което те могат да се окажат прекомерно високи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР