Най-високата планина във Франция Монблан се е свила с над

...
Най-високата планина във Франция Монблан се е свила с над
Коментари Харесай

Най-високата планина във Франция Монблан се сви с повече от два метра за две години

Най-високата планина във Франция Монблан се е свила с над два метра през последните две години, оповестиха откриватели в четвъртък, измервайки алпийския връх на 4805,59 метра (15 766,4 фута).

Спадът от 2,22 метра (7,28 фута) може да се дължи на по-ниски превалявания през лятото, сподели Жан де Гарет, основен геометър в департамента Haute-Savoie в югоизточна Франция.

„ Монт Блан може да е доста по-висок през две години ", добави той.

Скалистият връх на планината е с височина 4792 метра над морското ниво, само че дебелото му покритие от лед и сняг варира от година на година според от вятъра и времето.

Изследователите го мерят на всеки две години от 2001 година насам, надявайки се да съберат информация за въздействието на изменението на климата върху Алпите.

Но „ ние събираме данни за бъдещите генерации, не сме тук, с цел да ги интерпретираме, оставяме това на учените “, сподели де Гарет.

Хората не би трябвало да употребяват измерването на височината, „ с цел да кажат някакви остарели неща “, прикани той.

Около 20 души изкачиха планината в средата на септември, с цел да извършат измервания в продължение на няколко дни, разграничени на осем групи, оборудвани с високо -технологични принадлежности и – за първи път – дрон.

„ Научихме доста от тези измервателни акции: знаем, че върхът непрестанно се трансформира по височина и позиция, с промени до пет метра “, сподели де Гарет.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР