Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, както и

...
Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, както и
Коментари Харесай

И тази седмица не се очаква да бъде обявена грипна епидемия в София


Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, както и в областите и Благоевград, сподели на брифинг проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

По думите ѝ за тази седмица не се чака да бъде оповестена за София-град, защото стойностите на заболеваемост от грип са под междинните за страната. В София заболеваемостта се покачва с 30-40% всяка седмица по отношение на предходната, добави Христова, представена от Българска телеграфна агенция.

В момента междинната е 197 на 10 000 души население и над половината от областите са с над междинната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 000.

Въпреки оповестената грипна зараза в Габрово равнището на заболеваемост се покачва, аналогична е обстановката и в Софийска област. Влошава се обстановката в област Благоевград, където към момента не е оповестена грипна зараза. По думите ѝ тежко остава ситуацията в областите Пазарджик, Пловдив, утежнява се обстановката и в област Враца.

В Източна България понижава, в Централна България бушува с цялостна мощ, като последователно се засягат разнообразни области в Западна България.

Възрастовите групи, за които има най-голям риск от болест с грип, са 0-5 години и 5-15 години. Според проф. Христова пикът на разпространяването на грип ще бъде в идните една-две седмици, като по-късно ще стартира да понижава броят на заболелите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР