Най-висок е успехът на Алма матер в професионална реализация на

...
Най-висок е успехът на Алма матер в професионална реализация на
Коментари Харесай

СУ дръпна с 80 места в най-елитната класация

Най-висок е триумфът на Алма матер в професионална реализация на приключилите и присъединяване на институцията в интернационалните проучвателен мрежи
Масачузетски софтуерен институт води за 13-а година

С 80 места нагоре в годишния международен показател на университетите SQ World University Rankings се изкачва Софийският университет „ Св. Климент Охридски “. Алма матер е единственото българско висше учебно заведение в класацията от 1503 висши образователни заведения, ръководена за поредна година от американския Масачузетски софтуерен институт (MIT).

Според последното издание на показателя СУ попада в групата сред 661-670 място, а година по-рано бе класиран в диапазона 741-750.  Алма матер е в първите 12% от участвалите в класацията университети, като се подрежда и измежду първите 50% от всички класирани.



Тази година са оценени 5663 университета, два пъти повече спрямо 2023 година. От тях до класиране са позволени 1503. Университетите се правят оценка въз основата на девет критерия: академична известност, брой цитирания на факултет, известност измежду работодателите, професионална реализация на приключилите, съответствие на студенти и преподавателски състав, брой задгранични студенти, брой задгранични преподаватели, присъединяване на институцията в интернационалните проучвателен мрежи, резистентност.



Най-висок е триумфът на Софийския университет в индикаторите професионална реализация на приключилите и присъединяване на институцията в интернационалните проучвателен мрежи.

Освен общата оценка, класацията предлага и класиране по характерни критерии - да вземем за пример по научни дисциплини. В обособени дисциплини СУ се класира на доста по-предни позиции - като междинната стойност му дава 288 място. Най-силни са оценките в теология и религиозни науки, където е в първите 100 в света (между 51 и 100 място) за 2024, при хуманитарнитре науки - 288-мо място за 2024, а при физика и астрономия - сред 551 и 600. 

В общата ранглиста за тринадесета поредна година MIT е отличник, макар че две трети от класираните университети в Съединените щати слизат надолу през последната година. За сметка на това Imperial College London се изкачва с четири места и заема 2-ро място; Университетът в Оксфорд и Харвардският университет остават надлежно на 3-то и 4-то място. Университетът в Кеймбридж добавя първите пет. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР