Най-висок е броят на работещите в обществения сектор в столицата

...
Най-висок е броят на работещите в обществения сектор в столицата
Коментари Харесай

3 600 лв. средна държавна заплата. Вижте къде

Най-висок е броят на работещите в публичния бранш в столицата – 142 хиляди, на второ място е Пловдив с 35 хиляди, на трето – Варна с 27 хиляди. Очаквано в тези огромни общини и частният бранш също поддържа забележителен брой работни места –  в столицата наети в него са 627 хиляди души, в Пловдив – 110 хиляди, във Варна – 97 хиляди.

 

Най-висок е делът на наетите в обществения бранш в общините Трекляно (89%) и Бойница (92%), където на процедура частният бранш отсъства. Интересен образец за висок дял на наетите в публичния бранш е и Раднево (81%), където са едни от най-високите заплати в страната, отразяващи водещото място на енергийните компании. 

 

На противоположния полюс са четири общини – Марица, Родопи, Божурище и Куклен – където делът на обществения бранш измежду наетите е под 10%, а в други 25 общини той е под 20%. 

През 2022 година най-високите междинни брутни месечни заплати в публичния бранш са в енергийните центрове Козлодуй (3608 лева.) и Раднево (2713 лева.) и Гълъбово (2266 лева.), като с помощта на мощната за енергетиката година при тях се следи забележителен растеж по отношение на 2021 година В столицата, където е съсредоточена по-голямата част от държавната администрация, междинната заплата в публичния бранш доближава 2199 лева на месец. В останалите общини месечните заплати в публичния бранш са под 2 хиляди лв..

 

Прави усещане също, че при държавните заплати се следят релативно по-малки разлики сред обособените райони на страната – общини с под хиляда лв. месечно вече няма, а най-ниското възнаграждение е било в Трекляно (1020 лева.).

Очаквано при заплатите в частния бранш има по-чувствително разслоение. Лидер е Кнежа с 3575 лева месечно заплащане, в резултат на доста положителното показване на производството на растителни масла, подкрепено от високите цени на интернационалните пазари и мощния експорт. На второ място е индустриалният център Пирдоп (2655 лева.), следван от столицата (2538 лева.), Девня (2291 лева.), Гълъбово (2256 лева.) и Панагюрище (2131 лева.).

 

С под хиляда лв. приблизително брутно месечно остават 101 общини – забележителен спад по отношение на 150 година по-рано. В Якоруда и Сърница частният бранш заплаща на наетите приблизително под 600 лв..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР